Una de les col·leccions històriques més interessants i boniques del Museu Darder és la de 32 bolets de paper maixé amb objectius didàctics. Aquests bolets havien estat fabricats a finals del S. XIX a França pel Dr. Louis Thomas Jérome Auzoux (1797-1880), qui es dedicava a crear models anatòmics per al seu ús didàctic, tant d’anatomia humana com de plantes o animals. La qualitat dels seus models, molts dels quals han perdurat fins l’actualitat, continua sorprenent a tothom que els descobreix. Se’n conserven exemplars en instituts, facultats i museus d’arreu del món, incloent Austràlia. Comparats amb fotografies d’aquests, on alguns es veuen en un estat no massa bo, els que es tenim al Museu Darder es troben en un excel·lent estat de conservació. 

Alguns dels models són desmuntables, i els que corresponen a bolets amb làmines tenen aquestes fetes amb petits fragments de paper, essent les característiques pròpies de cada espècie molt curoses. Els detalls arriben a extrems que en un cas es pinten el que serien els forats d’un bolet corcat. Francesc Darder hauria comprat aquesta col·lecció a França per tenir-la a la venta en el seu negoci de productes d’història natural per a l’educació. Tot i que originalment es presentaven clavats a un suport on anaven tots els exemplars, la col·lecció del Museu Darder es troba amb suports individualitzats, possiblement fabricats a l’entorn de 1930, en els que es poden posar els objectes amb el suport metàl·lic que té cadascú. Suposem que el suport original s’hauria fet malbé.

L’espècie que hem triat per il·lustrar aquest article és un mataparent amarg, una espècie comestible si es cou bé, però que pot arribar a ser tòxica si es menja en cru, especialment barrejada amb begudes alcohòliques. El model mostra tant el color del barret com del peu del bolet, aquest amb unes línies vermelloses, imitant els colors reals. El més característic és el tall transversal d’una part del barret on es mostra clarament l’aspecte dels tubs que el formen. Cadascun dels tubs de la primera línia del tall estan foradats, mentre que a la resta del barret també hi ha forats, però més dispersos. A sota el peu, molt petits, hi ha uns filaments per indicar les hifes que formen el miceli, l’equivalent a les arrels. A sobre el barret porta dues etiquetes, en francès, una on posa "Bolet rubeolaire" i una altra on posa "suspect".

Si hem triat aquest objecte per la peça destacada d’aquest mes de juliol és perquè aquest i 13 bolets més de les nostres col·leccions s’han deixat en préstec al Museu d’Història de Girona i es poden veure en l’exposició temporal “Elles il·lustren botànica”, que es pot visitar de forma gratuïta fins el 14 de setembre de 2025. Aquests objectes es troben habitualment en les nostres sales de reserva, per la qual cosa és una oportunitat única per poder-los contemplar. Si us apropeu al Museu Darder en podeu veure 11 més en l’exposició permanent, a l’Espai Darder.

Altres bolets de la col·lecció en l’apartat Peça destacada:
Niuets
Apagallums 

 

Georgina Gratacós i Teixidor 
Conservadora del Museu Darder. Espai d'Interpretació de l'Estany



Fitxers relacionats