Els Museus de Banyoles som dos museus situats al centre de la ciutat que procurem facilitar el coneixement del patrimoni natural, arqueològic i històric de la comarca a partir d’una gestió conjunta. Conservem, exposem i difonem el llegat natural i cultural amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom.

El Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany és un dels museus més antics de les comarques gironines i ja és centenari. El seu fons té el seu origen en la col·lecció d’història natural de Francesc Darder de clara vocació pedagògica. Però la seva ubicació, prop de l’Estany, li permet explicar també la formació de la conca lacustre, la seva hidrologia i la seva biodiversitat.

El Museu Arqueològic Comarcal conserva els materials paleontològics i arqueològics de la comarca. La seva important col·lecció es vincula al territori a partir dels diferents jaciments que es troben a la comarca i explica com l’home es va adaptar i transformar, en el transcurs del temps, al medi singular marcat pel fenomen lacustre de l’Estany de Banyoles.

El Museu Arqueològic de Banyoles gestiona diferents extensions que permeten vertebrar el territori cultural i que donen un context patrimonial a bona part dels objectes de la seva col·lecció. Es tracta del Poblat Neolític de la Draga, la Vil·la romana de Vilauba i el Monestir de Sant Esteve de Banyoles.