Els Museus de Banyoles som dos museus situats al centre de la ciutat que procurem facilitar el coneixement del patrimoni natural, arqueològic i històric de la comarca a partir d’una gestió conjunta. Conservem, exposem i difonem el llegat natural i cultural amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom.

El Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany és un dels museus més antics de les comarques gironines i ja és centenari. Inaugurat el 1916, el seu fons té l’origen en la col·lecció d’història natural del veterinari i taxidermista Francesc Darder i Llimona, de clara vocació pedagògica. Però la seva ubicació, prop de l’Estany de Banyoles, li permet explicar també la formació de la conca lacustre, la seva hidrologia i la seva biodiversitat.

El Museu Arqueològic Comarcal conserva els materials paleontològics i arqueològics de la comarca. Les seves importants col·leccions es vinculen al territori a partir dels diferents jaciments que es troben a la comarca del Pla de l’Estany i explica com els humans es van adaptar i transformar, en el transcurs del temps, al medi singular marcat pel fenomen lacustre de l’Estany de Banyoles.

El Museu Arqueològic de Banyoles gestiona diferents extensions que permeten vertebrar el territori cultural i que donen un context patrimonial a bona part dels objectes de la seva col·lecció. Es tracta del Poblat Neolític de la Draga, la Vil·la romana de Vilauba i el Monestir de Sant Esteve de Banyoles.

 

ENLLAÇOS