Fa uns pocs mesos es va inaugurar a Barcelona el NAT, el nou Museu de Ciències Naturals de la Ciutat Comtal. Al Museu Blau, a l’edifici Forum, els responsables d’aquest nou equipament han habilitat un espai on tenen cabuda una mostra dels museus i col•leccions de ciències naturals catalans. Per això es van posar en contacte amb el Museu Darder, per demanar-nos una peça prou representativa que poguéssim cedir per a l’exposició permanent durant 10 anys.
L’objecte triat va ser una tortuga careta. Van ser diversos factors, a part de les mides de la vitrina on havia d’anar, que ens van fer decidir per aquesta. Forma part de la Col·lecció Darder, on hi ha una quantitat considerable d’exemplars de l’espècie, encara que més grans. També es tracta d’un exemplar molt ben dissecat, factor que, afegit a la seva antiguitat, el fan molt interessant.
Es l’espècie més comuna de les tres que viuen a les nostre costes i a la Mediterrània en general, tot i que la seva població pateix en l’actualitat una important davallada, entre d’altres motius perquè moltes vegades és pescada accidentalment amb tresmalls o pesca d’arrossegament. Degut a aquesta recessió, es tracta d’una espècie protegida per diferents lesgislacions, tant nacionals com internacionals.
Se sap que en el segle XIX i principis del XX, aquesta tortuga nidificava a les platges de les Illes Balears. En l’actualitat no hi ha dades significatives sobre la seva nidificació en aquestes illes, tot i que és freqüent veure tortugues babaues al voltant de les mateixes. Avui dia, només es reprodueixen només a les costes de Grècia i Turquia.
Tot i que viu en aigües profundes, sovint se la troba a prop de la costa. Als Països Catalans els exemplars que solen veure’s són joves o petits, essent la longitud màxima de l’espècies de 125 cm.
L’exemplar que s’ha deixat en préstec al Museu Blau és jove i medeix 47 cm de longitud.


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org

 



Fitxers relacionats