El lloro reial o de cap groc és una espècie sudamericana. Concretament, aquesta subespècie habita en la zona de Colòmbia, Venezuela i fins Brasil. Es caracteritza per ser d’un verd fort, amb el front de color groc i amb taques vermelles a les ales i a la part de darrera del cos, que no es veuen quan es troba a les ales plegades. El contorn dels ulls és blanc. Sol viure en parelles.

Es tracta d’una espècie protegida, però no estaria globalment amenaçada.

L’exemplar que hem triat pertany a la Col·lecció Darder (1916). Porta una base de fusta tornejada, típica de les espècies dissecades de l’època, encara que s’hauria repintat de color gris, no mantenint el color negre original habitual en les peces que dissecava Francesc Darder.

Del mes de setembre de 2010 fins a primers de desembre, aquest exemplar va estar cedit en préstec al Museu de l’Empordà, que ens el va sol•licitar per formar part d’una exposició de l’artista Jordi Mitjà, titulada “F de flâneur”. A l’exposició, el lloro ocupava un espai destacat, dins una vitrina, al voltant de la qual es van disposar tres testos amb un petit cocoter cadascun. D’aquesta manera, un exemplar que habitualment costa una mica de veure, voltat de moltes altres espècies de fauna, dins el Laboratori de Taxidèrmia de l’Espai Darder, va poder convertir-se en protagonista destacat d’una exposició, en aquest cas no naturalista, sinó artística. Un fet que es va veure afavorit per la qualitat del treball de taxidèrmia de Francesc Darder en aquest exemplar que, com és evident en la imatge, té un aspecte molt semblant al d’un individu viu.

 

Georgina Gratacós i Teixidor

Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany

e-mail: museudarder@ajbanyoles.org

 Fitxers relacionats