Aquesta col·lecció inclou dues peces d’anatomia humana desmuntables. Una d’elles és aquest model pensat perquè els alumnes de l’escola aprenguessin les parts principals dels sistemes respiratori i circulatori: el cor, amb les artèries i venes que hi aporten la sang bruta i en treuen la neta; i els pulmons, que transformen l’aire que respirem en l’oxigen que necessitem per viure.
Aquest model està fet de pasta de paper i es desmunta en quatre peces, per permetre als alumnes observar cadascuna de les parts. El model s’extreu del suport metàl·lic i la meitat anterior del pulmó esquerre es treu per permetre veure’n l’interior. La part anterior del cor es treu, deixant veure les aurícules, els ventricles i on comuniquen venes i artèries.
L’any 2020 vam restaurar aquest objecte, ja que, tot i que estava prou ben conservat, tenia acumulada molta brutícia. La restauració va consistir en la neteja del suport, on el metall era tan brut que semblava de color negre, així com de cadascuna de les tres parts del model, retirant tot el vernís que el recobria i que, pel seu esgrogueïment, havia canviat totalment el color dels pulmons de rosat a groc. En les dues fotografies que adjuntem, on es mostra l’aspecte abans i després de restaurar, es veu clarament la diferència.

La restauració ha estat realitzada per Neus Campmany.

Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder de Banyoles
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org