“Peix porc del corall” és una traducció literal del nom en anglès d’aquesta espècie que viu en aigües costaneres dels oceans Índic i Pacífic, associat als esculls coral·lins. Pertany a la família dels làbrids, no és espècie protegida, no té massa valor comercial per alimentació i esporàdicament es pot veure en aquaris.

 

De fet, l’exemplar del museu que il·lustra aquest article fins i tot podria no ser aquesta espècie, encara que sí una propera. L’hem triat per altres raons. Es tracta d’un individu preparat entre 1800 i 1850. Ha perdut totalment els colors originals i està recobert d’un vernís que, amb els anys, ha pres una tonalitat ataronjada. La dificultat per mantenir els colors originals dels peixos en dissecar-los fa molt difícil conservar-ne un amb el seu color si no és artificialment, pintant-lo. En tot cas, per a la identificació el més útil a nivell científic són les aletes i les escates.

 

L’estat de conservació d’aquesta peça no és massa bo, però en canvi disposem d’una documentació associada que el fa molt interessant. Porta un cartell enganxat amb la informació “Cossyphus sp; Borbon”. A sota la base porta la mateixa informació. Aquesta dada ens permet buscar aquest exemplar en els inventaris que es conserven a l’IES Jaume Vicens Vives de Girona, hereu de l’Institut Vell de Girona, d’on procedeix. En concret, el trobem en l’inventari que va realitzar l’any 1851 el catedràtic de Física i substitut d’Història Natural, Josep Llach i Soliva. Josep Llach exercia també de farmacèutic, i havia estat puntal de l’institut des dels primers temps, a part d’un gran investigador. En dues ocasions havia estat alcalde de la ciutat de Girona. Va morir el 1860, deu anys després d’haver redactat aquest llistat, que s’hauria fet en motiu de la compra de la col·lecció de peixos, el mateix 1850, com consta en el títol. Hi apareixen més d’un centenar d’exemplars, una compra realment gran per a proveir l’aleshores incipient Aula de Ciències de l’Institut, amb la que es buscava poder realitzar classes pràctiques. Tres dels peixos de la llista apareixen com a Cossyphus, i un coincideix amb el Cossyphus sp. de Borbon.


Quant a aquest nom, en altres exemplars de la mateixa col·lecció apareix com a “Bourbon” o “Isla Bourbon”. Tot i que en el moment de l’ingrés de la Col·lecció de l’Institut Vell al Museu Darder no existia internet, la consulta d’atles i fins i tot una enciclopèdia Espasa de 1932 va permetre trobar aquesta illa. Hi havia dues opcions, una Isla Borbón a les Malvines (Sudamèrica), i una altra referència com a nom antic de l'Illa de Réunion (antiga colònia francesa i actualment del departament d’ultramar de França). Aquesta es troba a l’Oceà Índic, a prop de Madagascar. El seu nom va ser Illa de Bourbon de 1638 a 1789 i de 1810 a 1848. Tot plegat, va ajudar a confirmar que la procedència dels exemplars és l’actual illa de Réunion, descartant l’altra illa sud-americana. A més, ajuda a datar l’antiguitat d’aquests peixos, que s’haurien dissecat abans de 1848 (o a l’entorn d’aquell any, pel fet probable que els primers anys no tohom s’hauria acostumat al canvi de nom de l’illa).


Al Museu Darder es conserven 47 peixos de l’Institut Vell de Girona, i a l’IES Jaume Vicens Vives, 74 més. Tot i que alguns són clarament posteriors, possiblement molts d’ells formen part d’aquesta compra de 1850 i, per tant, tindrien ja 170 anys. Com a mínim.

 

Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder de Banyoles
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org

 

Nota. La informació sobre Josep Llach i Soliva s’ha extret d’un article publicat al web de l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona. L’inventari de peixos es té des de 2016, quan el Museu Darder va col·laborar amb l’Institut Jaume Vicens Vives en motiu de la commemoració dels seus 175 anys d’història. Agraïm doncs als seus professors i equip directiu que puguem disposar d’aquesta documentació sobre la col·lecció que compartim, i que ens permet conèixer-la millor.