La funció bàsica d’un museu és la conservació del patrimoni. És necessari, doncs, que aquest patrimoni tingui un lloc on encabir-se per a poder-se mantenir per a les generacions futures. En el cas del Museu Darder, l’espai és prou gran (tot i que insuficient pel que fa a l’exposició permanent), però està en unes condicions prou dolentes com per a afirmar que conservem un patrimoni tot i el lloc on s’encabeix.
Des de que es va inaugurar el Museu, el 1916, aquest ocupa el mateix edifici. Al principi, només dues sales; actualment, gairebé tots els espais de les tres plantes que té (encara hem de compartir algunes sales amb altres entitats, tot i que ens manquen espais físics de magatzem i zones de treball, entre moltes altres coses). Aquest edifici es va construir a principis de segle, i en l’actualitat s’ha convertit en un edifici vell (no antic, com és el cas de la Pia Almoina, un edifici que s’ha anat arreglant els darrers anys, a diferència de l’Edifici del Museu Darder). Té greus problemes estructurals (humitat, teulat en mal estat, tèrmits), just els que més negativament poden afectar el tipus de peces que intentem conservar (de tots els tipus de patrimoni que pot tenir un museu, el més delicat és el que conté matèria orgànica, com els animals dissecats, els herbaris o les col·leccions entomològiques).
De cara a l’exterior, el més visible d’aquests problemes és l’aspecte de la façana que, com es recorda al carrer Servites, no es pinta des que hi havia l’Instituto de Formación Profesional. Aquest fet, recordat a vegades per veïns de la nostra ciutat als mitjans informatius, que reclamen que es pinti, no és més que la punta de l’iceberg, la part més visible d’un problema més global que malauradament no se soluciona pintant la façana. Hauríem de tenir en compte que, dels aproximadament 10.000 visitans que passen pel Museu Darder a l’any, pràcticament tots són de fora de Banyoles, pel que la impressió que s’emporten de la cultura de la nostra ciutat és l’aspecte decrèpit de l’edifici del Museu.


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHN


Fitxers relacionats