El dia 11 d’abril d’enguany es va fer la presentació d’un cartell de la Festa del Peix de 1911, del qual el tret més característic és una sirena modernista que ocupa el seu primer pla, poc recatada per ser d’aquella època, ja que no porta més vestit que una gran flor vermellosa al cabell.
De la Festa del Peix, que es va celebrar per primer cop a Banyoles el 1910, ja en vam parlar fa uns mesos, en l’article sobre el lluci que es troba exposat al Museu. Recordem, però, que va ser Francesc Darder, qui va promoure les repoblacions piscícoles a l’estany de Banyoles i la Festa del Peix. En l’edició que ens ocupa, de 1911, es va fer també entrega a Francesc Darder del títol de Fill Adoptiu de Banyoles.
Fins que el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles ens va informar de l’existència d’aquest exemplar del cartell al seu arxiu, no teníem coneixement de que se’n conservés cap, pel que la idea que el CECB el cedís al Museu Darder si s’exposava on li correspon (la Sala Darder) ens va semblar ben encertada.
El dibuix, signat per C.B. Nualart (Carles Barral i Nualart, segons va esbrinar el Cronista de Banyoles, senyor Rigau), és realment bonic i especial, pel que és d’agrair que des d’ara pugui ser admirat pels visitants del Darder, que amb aquest cartell amplia la seva col·lecció zoològica amb un exemplar mitològic, una bonica sirena d’aigua dolça.

NOTA. Volem agrair al CECB la seva cessió, al senyor Rigau la seva presentació del dia 11. També donem les gràcies a tots aquells que van col·laborar amb els seus coneixements amb al senyor Rigau per a la preparació de la seva xerrada.


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHNFitxers relacionats