L’al·ligàtor o caimà és un rèptil de gran mida, parent dels cocodrils, dels que es diferencia per tenir la quarta dent de la mandíbula no visible amb la boca tancada i el morro sempre curt i ample. En els cocodrils, en canvi, la quarta dent de la mandíbula es veu amb la boca tancada, i la forma del morro és variable.
Hi ha caimans des de la zona sud dels Estats Units fins al Brasil, i una petita població a la Xina. Aquests animals viuen en rius i pantans, i passen la major part del temps dins l’aigua. S’alimenten de vertebrats, que cacen dins l’aigua.
Acabats de néixer mesuren 20 cm; d’adults poden arribar a 5,90 m, i viure més de 60 anys.
Al Museu hi ha quatre exemplars de caimà americà. Dos són cries, un és juvenil i l’altre és un exemplar adult de gairebé tres metres. Aquest té molt d’èxit entre els visitants del Museu. En això hi influeix el fet que té la boca oberta, enseyant les dents com si anés a mossegar. És freqüent que els nens hi apropin amb cautela la mà, com si hi hagués perill de ser mossegat. En algun cas, persones molt sensibles passen ràpidament per davant el caimà, que se’ls mira feroçment amb els seus grans ulls de vidre.


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHNFitxers relacionats