Els instruments musicals del Museu Arqueològic

Entre les variades col·leccions del Museu s’hi troben una desena d’instruments musicals, que darrerament han estat estudiats per investigadors del Museu de la Música de Barcelona. 


En destaquen dues flautes travesseres de boix, fetes al segle XIX pel reputat fabricant d’instruments de vent Eugène Thibouville (1823-1891), amb taller a Ivry-la-Bataille, Normandia. Igualment interessant és un tible de fusta de ginjoler i claus i anelles de llautó, procedent en aquest cas del taller del rossellonès André o Andreu Toron (1815-1886), de Perpinyà. Toron va fabricar una gran diversitat d’aeròfons, des de cornamuses a flabiols, si bé és especialment conegut per ser el creador del model actual de tenora. 


Pel que fa a les peces locals, cal fer menció a un clarinet fet a Barcelona probablement amb fusta de xicranda, un arbre originari de l’Amèrica del Sud, i acabat amb anelles i claus de plata alemanya (alpaca). Dos altres instruments, en aquest cas característics de la música popular hispana, són una bandúrria i una guitarra.


No obstant això, possiblement les peces més particulars conservades són tres ocarines de fabricació italiana, fetes probablement a cavall dels segles XIX i XX. Una d’elles llueix segell i marca del fabricant, el taller Mezzetti de Budrio (Emília-Romanya). Les ocarines són instruments de terracota de cos globular allargat, habitualment pintats, pertanyents a la família de les flautes i usats en la música popular. El seu nom deriva d’“oca petita” en llengua emilianoromana.


El darrer instrument del qual parlarem és un petit acordió de fabricació alemanya, de la marca Universal, amb caixa de fusta negra i manxa de cartró. Les seves reduïdes dimensions, inferiors als 30 cm de costat, el feien especialment adient com a instrument de viatge. Encara actualment segueix oferint un so de qualitat. 


Museu Arqueològic de Banyoles


Crèdit Imatge: Jordi Puig