Castell d'Esponellà

Als afores del nucli d’Esponellà, situat a sobre d’un turó de 196 metres d’alçada amb excel·lents vistes sobre el poble i sobre el curs del riu Fluvià, s’alcen les restes de l’imponent castell d’Esponellà. Segons sembla, el seu origen cal buscar-lo en una torre de guaita erigida durant el segle XI, que fou ampliada progressivament pels seus diversos castlans fins convertir-se en una petita fortalesa. A finals del segle XIV Pere el Cerimoniós vengué el castell a Guillem Colteller, metge reial, per la suma de 500 florins d’or. En aquesta època el castell ja dominava un ampli territori a redós seu, sobre el qual el senyor del castell en tenia la jurisdicció. Al llarg de les següents centúries la propietat va canviar de mans en diverses ocasions i va estar sota el control de famílies tan influents com els Corbera o els Berard. A partir de la segona meitat del segle XVII el castell visqué un procés d’abandonament i fins i tot s’hi construí una masia al damunt.

 

Després de diversos segles oblidat, on els seus murs gairebé foren engolits pel bosc, l’any 1999 es dugué a terme una primera campanya arqueològica al castell. Al llarg dels anys següents els treballs van prosseguir intermitentment i no és fins el 2012 quan s’inicia l’excavació sistemàtica de les restes, que encara avui continua. Gràcies als treballs arqueològics sabem que la fortalesa, resultat de nombroses reformes i ampliacions, tenia una planta triangular i estava envoltada per una sòlida muralla. Especialment rellevants foren les obres portades a terme durant el segle XV, finançades pels Corbera, que van implicar la millora de les muralles, l’excavació d’un fossat defensiu exterior, la construcció d’una barbacana i d’un petit pont davant la porta principal i l’ampliació del complex vers el sud.

 

Malgrat que l’excavació i restauració del castell encara no ha finalitzat, és possible accedir a la zona per gaudir de les magnífiques vistes que ofereix el monument.

Sabies que...

Els arqueòlegs han pogut recuperar diversos escuts d'armes que haurien estat esculpits per ordre de les diferents famílies propietàries del castell? en destaquen dos amb els símbols d'un corb (família Corbera), un amb motius romboïdals de la família Desplà i, finalment, un magnífic escut en relleu on s'hi representa un castell (encara pendent d'identificar).