Als afores del nucli d’Esponellà, situat a sobre d’un turó de 196 metres d’alçada amb excel·lents vistes sobre el poble i sobre el curs del riu Fluvià, s’alcen les restes de l’imponent castell d’Esponellà. Segons sembla, el seu origen cal buscar-lo en una torre de guaita erigida durant el segle XI, que fou ampliada progressivament pels seus diversos castlans fins convertir-se en una petita fortalesa. A finals del segle XIV Pere el Cerimoniós vengué el castell a Guillem Colteller, metge reial, per la suma de 500 florins d’or. En aquesta època el castell ja dominava un ampli territori a redós seu, sobre el qual el senyor del castell en tenia la jurisdicció. Al llarg de les següents centúries la propietat va canviar de mans en diverses ocasions i va estar sota el control de famílies tan influents com els Corbera o els Berard. A partir de la segona meitat del segle XVII el castell visqué un procés d’abandonament i fins i tot s’hi construí una masia al damunt.
Després de diversos segles oblidat, on els seus murs gairebé foren engolits pel bosc, l’any 1999 es dugué a terme una primera campanya arqueològica al castell. Al llarg dels anys següents els treballs van prosseguir intermitentment i no és fins el 2012 quan s’inicia l’excavació sistemàtica de les restes, que encara avui continua. Gràcies als treballs arqueològics sabem que la fortalesa, resultat de nombroses reformes i ampliacions, tenia una planta triangular i estava envoltada per una sòlida muralla. Especialment rellevants foren les obres portades a terme durant el segle XV, finançades pels Corbera, que van implicar la millora de les muralles, l’excavació d’un fossat defensiu exterior, la construcció d’una barbacana i d’un petit pont davant la porta principal i l’ampliació del complex vers el sud.
Malgrat que l’excavació i restauració del castell encara no ha finalitzat, és possible accedir a la zona per gaudir de les magnífiques vistes que ofereix el monument.