El Museu i les seves extensions

La Pia Almoina: un palau gòtic convertit en museu

L’edifici de la Pia Almoina, ubicat en ple centre històric de Banyoles, acull el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles des dels seus inicis entorn al 1932. Es tracta d’un palau exemplar del gòtic civil català, conegut especialment pel seu pati central de planta quadrangular voltat, a l’alçada del primer pis, per una magnífica galeria gòtica d’arcs ogivals amb capitells vegetals de pedra nummulítica de Girona. L’edifici es va bastir a partir d’una illa de cases precedent, probablement articulada a partir de l’any 1000. Alguns testimonis d’aquests edificis primigenis poden veure’s encara en alguns panys de paret obrats amb la característica tècnica de l’espina de peix o opus spicatum.

 

Des del segle XIV l’edifici va esdevenir la seu del Consell o Universitat de Banyoles (l’equivalent a l’actual Ajuntament), que hi va romandre fins el 1928, quan es va traslladar a l’emplaçament actual del Passeig de la Indústria. Tal com el seu nom indica també albergava la Pia Almoina, una institució benèfica dedicada a repartir pa i roba a les famílies pobres de la vila. Durant les obres de restauració portades a terme a l’immoble a la dècada dels 50 del segle passat van sortir a la llum dos forns medievals de planta circular, que probablement s’han de relacionar amb la cocció de pa.

 

A nivell decoratiu l’edifici conserva restes de pintura mural gòtica, amb figures zoomorfes, a la denominada sala Corominas –l’espai més noble de la finca, probablement on es reunia el Consell–, així com també grafits medievals a l’actual sala de Prehistòria, un dels quals representa un soldat sobre el seu cavall.

 

Amb el pas dels anys, la necessitat d’ampliar els espais expositius i els magatzems va motivar la compra i annexió d’edificis veïns com Can Fornells, Can Paulí o Can Xueta. Actualment el Museu està immers en una profunda renovació, iniciada el 2009, que permetrà disposar, d’aquí pocs anys, d’unes instal·lacions adaptades al segle XXI, a l’alçada dels millors museus catalans.

 

Per consultar els horaris de visita del museu clica aquí