A vegades troballes molt petites, fins i tot casuals, permeten elaborar grans hipòtesis. Aquest és el cas de la peça del mes que us presentem, una moneda de bronze, de poc pes i escàs valor econòmic en el seu moment, però d’una rellevància històrica notable, almenys per la comarca del Pla de l’Estany.
Es saben poques coses de la seva descoberta, aparentment fortuïta. Fou trobada vora el riu Fluvià, a l’alçada dels termes municipals de Serinyà i Esponellà. Es tracta d’una zona de pas molt antiga, que permetia penetrar a l’interior del país des de la costa. Ja en època prehistòrica aquesta via era usada per a la transhumància, si bé va ser durant la romanització quan va adquirir especial rellevància, ja que connectava Empúries amb els Pirineus passant per Besalú. És probable, per tant, que aquest camí també fos usat anys més tard per l’exèrcit islàmic durant la conquesta i ocupació de l’actual territori gironí. Com que el domini musulmà d’aquesta zona va ser mol breu, de poc més de 60 anys, els testimonis arqueològics coneguts es poden comptar amb els dits d’una mà, essent la nostra moneda un dels exemples més destacats.
La peça, que té el número de museu MACB-326, va ingressar l’any 1953. Consisteix en un felús emès per la dinastia omeia durant la primera meitat del segle VIII dC. Aquest llinatge àrab va governar primer Orient, amb la seva capital a Damasc, i més endavant Al-Àndalus. Concretament es tracta d’una encunyació feta a la província omeia de Bilad Al-Sham, que comprenia els actuals països de Síria, Líban, Jordània, Israel i Palestina. A l’anvers, conserva una inscripció en àrab que diu: No hi ha sinó Al·là, Al·là és únic. Al revers, per la seva banda, s’hi observa un falcó al vol i novament una inscripció: Mahoma és l’enviat d’Al·là.