Aquest estiu del 2002 s'ha realitzat l'onzena campanya d'excavacions al poblat del neolític antic (finals del VI mil.lenni cal. AC) de la Draga, situat a la vora oriental de l'Estany. S'ha treballat, en el sector subaquàtic i el terrestre, sota la coordinació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC).

A la part subaquàtica s'ha continuat excavant l'antiga platja neolítica, actualment submergida, on apareixen els pals clavats de les parts davanteres de tres cabanes rectangulars, separades per espais buits d'uns 4 m. Donat que aquestes cabanes podien fer un màxim de 12-15 m de llarg i que tenim una altra cabana localitzada, darrere seu, a uns 30 m de la platja, hem de concloure que hi devia d'haver dues rengleres de cabanes, orientades de nord-oest a sud-est, separades per carrers.     

En aquest sentit, les darreres campanyes a la Draga ens confirmen que al poblat hi hauria una zona baixa, arran de la platja, amb les cabanes de l'hàbitat i una zona més alta (± 2 m) al seu darrere, potser separada per una palissada, on es desarien els cereals en graners i hi hauria els grans focs comunitaris per a la preparació dels aliments. La campanya del 2002 a la zona terrestre han servit per continuar descobrint la gran cabana, identificada els anys 1997-1998, que s'ha revelat com una de les zones més interessants del jaciment.

Els materials arqueològics recuperats aquest estiu del 2002 a la zona emergida han estat tan espectaculars com els de l'any passat. Com sempre, les restes òssies de fauna continuen sent el 70% de les troballes i que les macrorestes vegetals (cereals, lleguminoses, fruits) continuen apareixent en grans quantitats. Els objectes manufacturats han estat escassos pel que fa a la indústria lítica i òssia però, en canvi, els fragments de ceràmica han estat nombrosos i de gran qualitat, amb abundants decoracions cardials, impreses per pinta i cordons llisos.

Pel que fa als objectes de fusta, aquest estiu s'hi han recuperat un fragment d'arc, dues noves falçs en angle, dues noves aixes, diversos pals cavadors amb punta, un mànec de ganivet, tres culleres, un fragment d'un gran vas de fusta i tres fusos,  a més de fragments de cistelleria i de  cordes. Aquestes eines de fusta i sobre fibres vegetals de la Draga ens permeten sospitar que, al neolític antic de la la Península Ibèrica, existien una immensa varietat d'objectes fets en materials peribles que abans ens eren totalment desconeguts. Alhora ens proporcionen els models primigenis que varen inspirar les eines del mateix tipus que coneixem a l'Europa alpina, a partir del neolític mitjà, entre uns 500  i 1.000 anys més tard que a la Draga.