Durant les excavacions al poblat lacustre neolític de La Draga (Banyoles) del passat estiu, dirigides pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, es va produir un fet singular: per primera vegada varen aparèixer eines de fusta neolítiques en un jaciment de l'àrea mediterrània.
Des de finals del s.XIX es varen començar a descobrir poblats neolítics- batejats com ciutats lacustres- a la vora dels llacs de la zona alpina centreuropea,sobretot a Suïssa. En aquests poblats, normalment submergits per la pujada posterior de les aigües, apareixien habitualment estris de fusta, entre l'enorme quantitat d'objectes (inorgànics i orgànics) que proporcionen aquesta mena de jaciments, a causa de l'excel.lent conservació de les restes arqueològiques en medis humits.
 Les 3 eines de la Draga es varen recuperar a la part submergida del jaciment, dins la franja actual de 15 m d'aigües baixes de l'Estany, tots ells en bon estat de conservació.
Del primer objecte aparegut, que il.lustrem amb una fotografia, no se'n coneixen paral.lels prehistòrics. Amida 29 cm de llarg per 14,5 d'ample en la seva base, amb un mànec de 2 cm de diàmetre, que acaba amb un pom arrodonit.És de roure i presenta senyals d'ús sobre la mateixa fusta. Possiblement era una eina per arrabassar joncs o per tallar fibres vegetals no massa dures.    
 El segon objecte aparegut és un simple bastó amb punxa, de secció rodona i ben polit, fet sobre fusta d'ullastre. Amida 52,4  cm de llarg per 2,1 cm de diàmetre.Se'n coneixen paral.lels en el neolític suís.
 El tercer objecte aparegut és una magnífica falç o ganivet de sega, fet sobre fusta de saüc.Presenta una ranura dorsal i tenia una làmina llarga de sílex perpendicular al mànec. Aquest acabava també amb un pom arrodonit. Amida 20,2 cm de llarg per 2,2 cm de diàmetre.Se'n coneixen paral.lels, gairebé exactes en el neolític suís.                    
Poc després de l'excavació de l'estiu, aquests objectes varen ser traslladats al Museu cantonal de Neuchâtel (Suïssa), on es procedirà a la seva restauració.