El 3 de febrer de l’any 1961 varen ingressar al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) quatre figures de fusta barroques, que procedien de Can Genover de Serinyà, un antic mas fortificat, conegut també com Cal Ferrer de les Torres, edificat entre els segles XV-XIX. Aquestes figures varen ser comprades pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) a Roser Genover i cedides tot seguit al museu com a dipòsit.
Es tractava  d’una Santa Llúcia (Nº registre 179), d’ un Sant Joan Baptista (Nº registre 180), d’una  Santa Teresa (Nº registre 181) i d’un Sant desconegut (Nº registre 182). Es trobaven en força bon estat, perquè havien restat sempre a la masia i no havien sofert les malvestats de temps ni, sortosament, de les guerres o aldarulls que tant sovintejaren entre els segles XIX i XX a la comarca.
La Santa Llúcia és una talla d’estil barroc senzill, força clàssic, que fa 27 cm d’alt per 9 cm d’amplada i 8 cm de fons. La fusta està policromada i els vestits són en vermell. Es presenta com una oferent, de peu sobre un pedestal i un núvol, amb un halo o corona  circular al cap i els braços estesos. A les mans, ara buides, hi devia portar una palma de martiri o una espasa a l’esquerra i una plata amb els seus dos ulls a la dreta. Aquesta, si  més no,  és la imatge tradicional de Santa Llúcia de Siracusa.
El dia de Santa Llúcia és el 13 de desembre, la nit més llarga de l’any i que abans del segle XVI, en època del calendari Julià, coincidia amb el solstici d’hivern. És sobretot la patrona dels cecs, ja que el seu martiri, durant les persecucions de l’emperador romà Dioclecià de l’any 304, va consistir en arrencar-li els ulls i després en decapitar-la perquè no volia renunciar a la fe cristiana. Des de Sicília la seva devoció va arribar a Roma i des d’allí a molts indrets del Mediterrani, entre altres a Catalunya, on també és patrona de les modistes i dels estudiants, perquè han de treballar molt amb la vista.

 

Aquestes peces no s’exposen actualment al MACB, en no disposar d’una sala per a l’etapa medieval-moderna, a causa de les obres de remodelació del museu. Confiem que en el futur puguin ser exposades adequadament, tal com es mereixen.