Els proppassats dies 17 a 19 d’octubre de 2011 s’ha celebrat a l’Auditòrium Banyoles, el III Congrés Internacional d’Arquelogia Experimental (CIAE), que  ha organitzat l’Associació Espanyola d’Arqueologia Experimental. Es tracta d’un esdeveniment de gran importància per a tots els arqueòlegs interessats en aquesta faceta científica: la comprensió del món prehistòric o històric a través de l’experimentació. Aquesta mena d’aproximació és especialment interessant per als períodes més primitius, prehistòrics, moments en què sovint no sabem perquè servia una eina determinada o bé no comprenem quin va ser el procés de la seva fabricació.

Al poblat del neolític antic de La Draga (finals del VI mil·lenni aC), que s’excava des de l’any 1990 sota la direcció del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), al costat d’altres institucions científiques com el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya-Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònima de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, els arqueòlegs s’han trobat sovint amb aquest problema, sobretot pel que fa a algunes eines de fusta, com els pals cavadors, la funció de les quals costa de definir.

Per tot això, la celebració d’aquest III CIAE a Banyoles es pot considerar com un premi als esforços de difusió dels mètodes experimentals en arqueologia que s’han realitzat des de l’excavació i el Parc Neolític de La Draga durant els dos darrers decennis. La construcció d’un parc neolític al costat mateix de l’excavació, on es poden observar com eren les cabanes d’aquests primers agricultors i ramaders, així com les seves eines i objectes principals, ha estat i és un dels valors essencials de La Draga pel que fa a la seva difusió efectiva per a tota mena de públic.

Durant el congrés, que va aplegar més de 100 persones d’arreu d’Europa, es varen oferir s’oferiran diverses activitats relacionades amb la difusió de La Draga i a l’Arqueologia experimental,  com ara l’exposició de les eines de fusta neolítiques de La Draga, la fosa de metall de ferro davant del Museu Darder i la presentació de la tercera monografia sobre La Draga al MACB.