El dia 11 d’octubre del 2004 diversos membres de la fundació Atart (Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman), situada a la masia de Can Serra (Cabanelles, Alt Empordà), varen trobar una punta de sageta  de bronze prehistòrica a la vora de la carretera que duu a la Mare de Déu del Mont, a uns 7 km del restaurant de Can Vilà.

Estava arran de l’asfalt i tot i que no es pot descartar que hagi vingut d’un altre lloc, el més segur és que realment estés mig soterrada en aquest punt i que les màquines que treballaven en les obres d’asfaltament de la carretera l’hagin posat recentment al descobert.

Josep Ventura i Planella, un veí de Banyoles que treballa en aquesta institució, se’n va adonar de la importància de la troballa i la va dur al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) per tal que es classifiqués i fos ingressada a les col·leccions d’aquest museu arqueològic, el més proper  d’aquesta classe a la zona del descobriment.

Se li ha donat el numero de registre MACB-925 i actualment està en estudi, per determinar la composició exacta del seu aliatge.  Llavors podrem saber si és  feta d’un bronze només amb estany o amb arsènic, magnesi o un altre component. Aquestes dades són interessants a l’hora de fixar la seva cronologia i els  paral·lels amb altres peces siimilars.

Tal com es pot observar a la fotografia que adjuntem es tracta d’una punta de sageta molt plana, de forma triangular, amb les aletes retallades i un peduncle llarg, de color verdós. Fa 37/16/2 mm. Aquesta  mena de puntes de sageta són conegudes a la Península Ibèrica des del calcolític final, d’ambient Campaniforme, fins a l’edat del bronze antiga (2500-1800 aC).  A Catalunya n’existeixen molts pocs exemplars. Al Pla de l’Estany coneixem peces similars  procedents de la cova del Reclau Viver (Serinyà), encara que segurament són ja de l’edat del bronze mitjana (1800-1500 aC), una mica més recents.

Hem d’agrair, doncs,  als descobridors que hagin cedit aquesta peça al MACB, on servirà per il·lustrar la vida del primers grups metal·lúrgics de la comarca i dels seus voltants.