La vil·la romana de Vilauba

El jaciment de Vilauba (Camós) va ser descobert l’any 1932 durant la construcció d’una carretera, però les excavacions sistemàtiques, coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, van començar l’any 1978 i s’allarguen fins avui dia. Els més de quaranta anys de recerca continuada han permès descobrir íntegrament la planta d’una vil·la romana que va estar ocupada durant gairebé cinc-cents anys, des del segle I dC fins al segle V dC, amb múltiples fases i reformes, i fins i tot un incendi entremig que va malmetre una part important del sector residencial.

 

Una vil·la romana era una explotació agrària separada en diferents parts: la pars urbana, on residia el dominus i la seva família, la pars rustica, reservada a esclaus i treballadors, i la pars fructuaria, destinada a l’elaboració i emmagatzematge dels productes (vi, oli, cereals...). Gràcies a les excavacions se sap que durant l’Alt Imperi (s. I – III dC) la Vil·la Romana de Vilauba s’estructurava a l’entorn d’un pati central porticat amb galeries laterals, amb la banda est oberta. Algun dels àmbits han pogut ser identificats, com el triclini, on es portaven a terme els banquets entre fastuoses parets decorades, el rebost, amb les conserves de menjar i els atuells de cuina, o el larari, una petita capella destinada a funcions religioses. Les estatuetes de divinitats recuperades representaven Fortuna, Mercuri i el déu Lar i segons les creences romanes, vetllaven per la salut i prosperitat dels habitants de la vil·la. El complex es completava amb unes petites termes que comptaven amb latrines, vestidor, piscina d’aigua freda i fins i tot una sauna; l’aigua s’esclafava a través d’uns forns alimentats pels esclaus i servents. 

 

L’abandonament de la vil·la al segle V dC, tanmateix, no va suposar el final del jaciment; just al costat s’hi va construir un petit vilatge o poblat visigot (s. V – VII dC), format per tres cases amb els seus respectius patis.

 

Entre els arqueòlegs Vilauba és conegut per ser una excavació pionera, la primera en introduir a la Península els mètodes moderns de registre de la mà d’investigadors anglosaxons. Seguint amb la tradició innovadora, ara és possible fer un salt en temps i, gràcies a la tecnologia 3D, visitar la vil·la com si fóssim autèntics romans. Pels qui optin per la visita tradicional, el jaciment està equipat amb plafons i rètols explicatius.

 

Per visitar la vil·la, consulta aquí

Sabies que...

L'any 2014 els arqueòlegs van trobar un petit tresor de 40 monedes amagades entre els canals de les latrines? El seu propietari sens dubte devia pensar que aquell era un lloc segur!