El divendres 1 d'agost finalitzen els treballs d’excavació arqueològica realitzats aquest any al jaciment neolític de la Draga (Banyoles, Pla de l’Estany). Ha estat una campanya de dos mesos de durada al llarg dels quals s’ha pogut enllestir l’excavació de l’anomenat sector A. En aquest sector s’ha pogut excavar una superfície de 84 m2, contigus als que es van excavar als anys noranta, en els inicis de l’excavació del jaciment.

Aquest sector correspon a una àrea del poblat on els habitants de la Draga van adequar uns espais per realitzar diverses activitats relacionades amb la vida quotidiana. Entre les restes documentades s’han detectat diverses foses que van ser utilitzades com a abocadors; a l’interior de les quals s’han recuperat nombroses restes arqueològiques. Aquestes deixalles corresponen als àpats i residus de les diferents activitats realitzades a l’assentament.

Destaquen la quantitat i diversitat d’objectes d’ornament personal recuperats; entre els quals hi ha denes de collarets fets en petxina, os i pedra, anells en os i penjolls i braçalets en marbre. Moltes d’aquestes restes es troben en procés d’elaboració. Probablement algunes d’elles es van descartar en trencar-se durant els processos de manufactura. Tot això confirma l’existència a la Draga d’un taller dedicat a la fabricació d’aquests elements ornamentals, fets tant de petxines provinents del litoral, que es troba a una distància mínima d’uns 35 quilòmetres, com d’os i pedra. També s’han trobat eines emprades en l’elaboració dels objectes d’ornament fet que permetrà establir els processos de manufactura.

La troballa d’un taller de joieria neolítica és inusual en el context del Neolític Peninsular, fet que situa a la Draga un cop més com un jaciment de referència per l’estudi dels primers pagesos de la Mediterrània occidental.  Les joies neolítiques, com les de la societat actual, són elements d’un gran valor ideològic. El fet de trobar-les a la Draga permet deduir que ja durant el primer Neolític, ara fa uns 7.000 anys,  aquests grups posseïen elements de distinció i de gran valor ideològic.

L’excavació, ha permès recuperar de nou nombrosos elements de fusta (70) corresponents als pilars de les cabanes, que són únics en la Prehistòria de la Península Ibèrica. Aquestes fustes corresponen als extrems dels troncs de roure emprats com a elements de suport de les estructures arquitectòniques construïdes en fusta.

Com és habitual, aquests treballs han estat realitzats sota l’empara del Museu Arqueològic de Banyoles, amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMF, Barcelona) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Al llarg de la campanya han participat als treballs d’excavació i d’estudis nombrosos especialistes pertanyents a les institucions esmentades, a més d’uns 60 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, tant del grau d’Arqueologia com del màster universitari de Prehistòria, Antiguitat i Edat Mitjana.

Els treballs arqueològics en aquest important jaciment neolític es venen desenvolupant sense interrupció des de l’any 1990. Enguany el grup de recerca que desenvolupa el projecte de recerca articulat entorn la Draga i les primeres societats pageses a les comarques catalanes ha obtingut la concessió d’un nou projecte de recerca per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya pel quadrienni 2014-2017.


Més informació:

Jaciment neolític de La Draga