La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona estrena el pòdcast ‘No vagis als museus’, adreçat al públic jove.


Les Comarques de Girona atresoren milers d’històries i objectes que mereixen la nostra atenció. El problema és que no sempre ho sabem! Els museus són plens d'històries que ens sorprendrien o que fins i tot ens semblarien increïbles... i un públic ampli, jove, que potser no té encara el costum de visitar museus. En canvi, sí té interès per conèixer i explorar. I el que és més important: compartir!

Des de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona hem unit el binomi curiositat i joves i hem produït 12 pòdcasts adreçat als joves i fets per joves a partir de les seves demandes d'interès i curiositats.

A través d'en Víctor i l'Ari, dos joves del territori, intentarem trobar resposta a preguntes tant quotidianes com: Podríem viure sense mar?, És dur ser jove?, Com es feien fotos quan no existien les fotos?, Sabem viure en pau?, És possible un fast food saludable i de Km.0? o Es parla de sexe i sexualitat als museus? . I la recerca de respostes és el que ens portarà a descobrir curiositats i anècdotes vinculades al ric patrimoni gironí, i de la mà dels professionals que treballen en els 26 museus de les comarques de Girona.

Els 12 pòdcasts, produïts per l’agència de comunicació Beat Content, s’estrenaran el 19 d’octubre i s’emetran setmanalment cada dijous a les principals plataformes d’emissió de pòdcasts (iVoox, Spotify, Apple podcast, Spreaker,...).
 

Quan parlem de visitants de museus, sovint ens centrem en els que físicament ens visiten, però poques vegades ens fixem en els visitants potencials, els digitals o senzillament, els que no ens visiten. Des d’aquest punt de vista, el col.lectiu jove és un públic potencial que no sol visitar el museu físicament però, en canvi, té inquietuds i interessos culturals relacionats amb l’actualitat i és un gran consumidor digital.

Partint, doncs, del públic jove com a objectiu diana, els 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona van realitzar una enquesta adreçada a un total de 200 joves. La pregunta era ben senzilla: quins temes són els que et preocupen? Dels centenars de respostes obtingudes, aquestes es van agrupar per temes d’interès: l’oci, el treball, la identitat, l’educació i la formació, la feina, les relacions socials, la lluita contra les desigualtats, l’educació sexual, la sostenibilitat, la salut mental i l’autoimatge. D’aquest recull en neixen els 12 temes que es tracten al llarg de 12 capítols i que es treballen a partir de curiositats, fets, anècdotes i petites històries que trobem als nostres museus.

Els narradors i protagonistes són en Víctor i l’Ari, dos joves empordanesos que ens comparteixen les seves inquietuds i les seves reflexions al voltant dels 12 capítols. No són professionals de la comunicació, però sí, joves amb moltes inquietuds, joves divertits i joves amb ganes d’entendre una mica millor el món!

Amb un estil amè, àgil i distret, i amb un punt de sentit de l’humor, les respostes als seus dubtes les troben gràcies a les explicacions que els fan els tècnics i treballadors dels museus de la Xarxa: a cada capítol hi participen entre 2 i 3 museus de la Xarxa.

Els títols dels capítols són:

  1. Dones i art: una història silenciada
  2. Així eren les feines d'un segle enrere
  3. Sexe i sexualitat: els museus també en parlen!
  4. Canvi climàtic: com està afectant el nostre territori? 
  5. Uns tant... I d'altres tan poc. Parlem de desigualtat
  6. Migracions... No és cosa d'ara!
  7. Podries viure sense mar? Spòiler: No! 
  8. És dur ser jove! (és dur ser jove?)
  9. Drets laborals: una història que ve de lluny
  10. Com es feien fotos quan no existien les fotos?
  11. Sabem viure en pau?
  12. És possible un fast food saludable i de Km.0?

Escolta'ls aquí.

A més a més, un cop emesos els 12 capítols, i accessibles a les diferents plataformes de pòdcasts, aquests estaran disponibles com a material digital en l’apartat de recursos educatius de cada un dels 26 museus de la Xarxa. La finalitat didàctica i educativa dels pòdcasts ha estat un dels factors prioritaris en el procés de gestió del mateix. Per aquest motiu, la Xarxa de Museus considera els 12 capítols com un material didàctic molt potent tant per l’àmbit educatiu formal com el no formal.

ELS 26 MUSEUS INTEGRANTS DE LA XARXA DE MUSEUS DE LES COMARQUES DE GIRONA

Els 26 museus que integren la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona són de temàtiques variades com la història, el cinema, el joc, l’artesania, l’arqueologia, l’etnologia, el medi natural, el mar, la tecnologia, l’art... i estan distribuïts per tot el territori gironí: Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies) · Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles · Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles) · Terracotta. Museu de ceràmica (La Bisbal d’Empordà) · Museu Municipal Josep Aragay (Breda) · Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries · Museu de l’Anxova i de la Sal (L’Escala) · Museu del Joguet de Catalunya (Figueres) · Museu de l’Empordà (Figueres) · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona · Museu d’Art de Girona · Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona) · Museu d’Història de Girona · Museu d’Història dels Jueus (Girona) · Tresor de la Catedral de Girona · Museu Municipal de Llívia · Museu del Mar de Lloret de Mar · Museu de la Garrotxa (Olot) · Museu dels Sants d’Olot · Museu del Suro de Palafrugell · Museu de la Pesca de Palamós · Museu Etnogràfic de Ripoll · Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols · Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí) · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret
 

QUÈ ÉS LA XARXA DE MUSEUS

La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona forma part de les xarxes territorials de museus de la Generalitat de Catalunya. Aquestes són l’instrument bàsic per canalitzar concertadament les polítiques de suport als museus del país i dur a terme projectes i accions de forma mancomunada. La Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona funciona des del 2014 i va ser formalment constituïda el 27 de novembre de 2015 per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els titulars dels 26 museus registrats que actualment conformen la xarxa. Més informació a
http://patrimoni.gencat.cat/ca/museusdegirona.

 

Museus de Banyoles, 20/10/2023