Recentment s’ha donat per finalitzada la restauració d’un model de guix que representa la musculatura d’un tors humà. Aquest model, juntament amb 12 més, forma una sèrie que formava part de la Col·lecció Darder (1916). Es tracta de petits quadres en fusta, de fins a 50 cm d’alçada, que fan de suport a un altrelleu en guix policromat, que representa parts dels sistemes muscular i circulatori, encara que també n’hi ha un que mostra el sistema digestiu.


En aquest cas, es tracta d’un tors en vista lateral dreta, mostrant la musculatura d’aquesta banda del cos i la seva irrigació sanguínea.

La feina l’ha realitzat la restauradora Anna de Puig, que ja havia treballat en quatre models  de la mateixa sèrie anteriorment. Ha consistit bàsicament en l’enretirada de la capa de vernís que cobria el model, i que amb el pas dels anys s’havia enfosquit, i també de la capa de pintura groga que en algun moment s’havia aplicat per destacar el model, encara que de forma poc encertada. D’aquesta manera es recupera el fons original negre.
Aquesta nova peça s’ha incorporat a l’exposició permanent, a l’Espai Darder, junt amb les altres quatre que ja s’havien restaurat.

En la imatge podem veure el model abans i després de la restauració. Es pot veure una versió ampliada clicant aquí sota.