El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu de Suport Territorial al Pla de l’Estany i dos municipis de la Garrotxa

 

• Donarà servei als onze municipis de la comarca, Besalú i Maià de Montcal i a 26 equipaments patrimonials  

 

L’Ajuntament de Banyoles i el Departament de Cultura de la Generalitat han signat el conveni per atribuir al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles la condició de museu de suport territorial. Amb el nou conveni, el Museu donarà servei als onze municipis de la comarca, a més de Besalú i Maià de Montcal (La Garrotxa) i a 26 equipaments patrimonials bàsics d’aquests municipis.

 

La sala de plens de l’Ajuntament de Banyoles ha acollit aquest matí l’acte de presentació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles com a nou Museu de Suport Territorial. A l’acte hi ha intervingut la directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Sònia Hernández; el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca i el director dels Museus de Banyoles, Lluís Figueras. També hi ha participat el director del Museu Etnològic del Montseny – La Gabella, Jordi Tura i la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Sònia Blasco, així com alcaldes i regidors dels municipis que formaran part del projecte.

 

Amb aquest conveni es determinen les funcions que assumirà el Museu Arqueològic, l’àmbit territorial en el que actuarà i els equipaments o col·leccions que se’n beneficiaran. Aquesta acció s’emmarca en el Pla de Museus 2030 per prestar serveis i suport als equipaments patrimonials bàsics i a les col·leccions obertes al públic. Mitjançant l’acord es formalitza una llarga trajectòria de col·laboració en matèria museística entre el Departament i el museu, que fins ara ha consistit en la participació en xarxes temàtiques i territorials de museus, la cooperació en comissions i projectes museològics diversos, la coorganització d’exposicions d’abast nacional o l’elaboració conjunta d’importants projectes de museïtzació i restauració de béns mobles i immobles.

 

En aquest sentit, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “és una figura molt important que reconeix la feina que el museu ha estat fent fins ara i ha afegit que la nova figura vol ser una eina útil al servei dels municipis”. En el mateix sentit, la director general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Sònia Hernández, ha remarcat que “la figura de Museu de Suport Territorial és molt important perquè reconeix la feina que el museu porta fent des de fa anys i a través de la qual podrà assessorar i donar servei a municipis que no disposen de les figures especialistes de preservació del patrimoni i per treballar de manera cooperativa”.

 

Carta de serveis

 

Els serveis bàsics que haurà de prestar a partir d’ara el Museu Arqueològic són diversos i se centren en l’assessorament, l’intercanvi d’informació, els préstecs d’infraestructures i utillatge i la representació en plataformes, fòrums o debats. Com a serveis complementaris haurà de fer la gestió compartida i temporal de determinats serveis, la producció i comunicació conjunta d’activitats de divulgació i ús del patrimoni, la gestió mancomunada, la inspecció, la formació i d’altres serveis. El Departament de Cultura aportarà els recursos econòmics per a l’acompliment de les funcions i serveis.

 

L’àmbit territorial que abasta el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, en la condició de museu de suport territorial, comprèn la comarca del Pla d’Estany amb els municipis de Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà, Vilademuls i Banyoles. A més cal sumar-hi dos municipis de la Garrotxa: Besalú i Maià de Montcal.

 

Els equipaments inclosos dins la comarca del Pla d’Estany són 23:

Vil·la romana de Vilauba (titularitat pública), Camós

Bòbila romana d'Ermedàs, Cornellà del Terri

Conjunt medieval de Ravós del Terri, Cornellà del Terri

Complex paleontològic d'Incarcal, Crespià

Església de Sant Miquel de la Roca, Crespià

Castell d'Esponellà (titularitat pública), Esponellà

Cova de Mariver, Esponellà

Cova d'Encantades de Martís, Esponellà

Roca Foradada (titularitat pública), Fontcoberta

Casa Forta d'Espasens (titularitat pública), Fontcoberta

Dolmen de la Mota o del Turó de Sant Dalmau, Palol de Revardit

Pou de glaç de la Banyeta (titularitat pública), Palol de Revardit

Castell de Palol de Revardit: nucli urbà (titularitat pública), Palol de Revardit

Poblat ibèric i romà de Mas Castell, Porqueres

Església romànica de Santa Maria, Porqueres

Dolmen de les Closes o de Pujarnol, Porqueres

Baixador de Mata, Porqueres

Torre de Briolf (titularitat pública), Sant Miquel de Campmajor

Parc de les Coves Prehistòriques del Reclau (titularitat pública), Serinyà

Cova de la Bora Gran d'en Carreras, Serinyà

Via Heraclea/Augusta i els camps de sitges (titularitat pública), Vilademuls

Museu Rural (titularitat pública), Vilademuls

Museu Duran, Banyoles

 

Els equipaments de la comarca de La Garrotxa són 3:

Centre d'Interpretació Espai Besalú (titularitat pública), Besalú

Vil·la romana de Can Ring (en tràmit de compra), Besalú

Can Corominas o Forn de l'Home Dret, Maià de Montcal

 

Per tal de poder fer el seguiment i control del conveni es crea una comissió que serà qui aprovi el Projecte d’Actuacions, el Pla Anual d’Activitats i les memòries tècniques. La Generalitat de Catalunya aportarà els recursos econòmics per a l’acompliment de les funcions i serveis que li correspon com a equipament de suport territorial. Altres institucions públiques o privades podran participar en el finançament.

 

Museus de Banyoles, 21/12/2023

 Imatges relacionades