S’han organitzat dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i l’ecosistema de l’Estany

Banyoles ha commemorat el Dia Mundial de les Zones Humides, que se celebra dimecres 2 de febrer. El Consorci de l’Estany, el Museu Darder i l’entitat naturalista Limnos van organitzar el cap de setmana dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i de l’ecosistema de l’Estany.

La principal novetat fou la visita al laboratori de nàiades del Consorci de l’Estany. Es tracta d’una nova proposta dels Museus de Banyoles i el Consorci que es programarà periòdicament com a nova activitat dels museus. La visita al laboratori de cria de nàiades permet conèixer la tasca que s’hi porta a terme i la seva importància, així com el cicle de vida de les nàiades i, a través d’elles, la diversitat de l’ecosistema.

També es va organitzar una visita guiada al Paratge de les Cigonyes i els aiguamolls de la Puda. La visita, que va començar davant l’estadi Miquel Coromina i Morató, va donar a conèixer els valors naturals d’aquests espais i les actuacions de restauració que hi ha portat a terme el Consorci de l’Estany. La persona a càrrec de la visita fou Marc Fusellas, de Limnos.

Les activitats de commemoració del Dia Mundial de les Zones Humides es tanquen amb la xerrada ’18 anys cuidant l’Estany: un privilegi i una responsabilitat’, inclosa en els Dijous Culturals al Museu Darder. La xerrada anirà a càrrec d’Albert Tubert, director del Consorci de l’Estany i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, i Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci.

La xerrada està organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, l’Associació del Casal de la Gent gran i els Museus de Banyoles. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

 

Dia Mundial de les Zones Humides

El Dia Mundial de les Zones Humides commemora la signatura del Conveni RAMSAR, el 2 de febrer de 1971, per a la protecció dels ecosistemes aquàtics a nivell mundial. El conveni RAMSAR és el primer tractat internacional modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals de les zones humides.

Des de 1997, cada any organismes oficials, organitzacions no governamentals i grups de ciutadans de tots els nivells han aprofitat l’oportunitat per realitzar actes i activitats encaminades a augmentar la sensibilització del públic en general sobre els valors de les zones humides i els beneficis que reporten a la societat.

Amb aquest pretext, i des de fa uns anys, el Consorci de l’Estany, l’associació naturalista Limnos i el Museu Darder cooperen per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles i commemorar aquesta data. L’espai va ser designat com a Zona Humida d’Importància Internacional i incorporat a la llista d’espais RAMSAR el 20 de desembre de 2002.

 

Museus de Banyoles, 7/02/2022