Els Museus de Banyoles ofereixen des d’aquesta primavera fins a final d’any noves activitats en forma de visites guiades i activitats familiars que completen i amplien l’oferta patrimonial ja consolidada que es presenta cada any. Aquestes activitats, dirigides al públic general i familiar, es desenvolupen al Museu Darder de Banyoles; al Museu Arqueològic de Banyoles i a les seves extensions: el Parc Neolític de la Draga, la vil·la romana de Vilauba i el Monestir de Sant Esteve; així com també per la ciutat de Banyoles i als voltants de l’Estany. Permetran als usuaris complementar i conèixer d’una manera amena i interessant el patrimoni natural i cultural de Banyoles i comarca, trepitjant territori i perfilant els discursos dels dos museus de la ciutat.  
Enguany es presenten tres noves activitats que completen la programació ja consolidada: des del Museu Darder es proposa una nova activitat familiar anomenada Exploradors de l’Estany dirigida a famílies i recomanada per a nens majors de 6 anys. L’activitat, que té per finalitat descobrir què ens amaga l’estany i el seu entorn, s’inicia al Museu Darder on es podrà explicar el funcionament de l’Estany, i la seva biodiversitat. Vorejant un dels recs l’activitat es dirigirà cap a l’Estany on, amb els materials de recerca, els participants podran descobrir i aprendre un munt de coses a través del joc i la didàctica. Aquesta activitat, promocionada per l’Oficina de Turisme de Banyoles, serà gratuïta i es realitzarà alguns caps de setmana durant l’any.
Des del Museu Arqueològic es presenten dues activitats noves. Per tal de donar visibilitat a les extensions del museu, els visitants podran visitar la vil·la romana de Vilauba (Camós) el segon dissabte de mes, d’abril a octubre, i el monestir de Sant Esteve de Banyoles el tercer dissabte de mes, també d’abril a octubre.
Entrem a la vil·la romana de Vilauba és la nova activitat dirigida al públic general que permetrà als visitants conèixer la vil·la com a centre d’explotació del territori que funcionà des del segle II-I aC fins al segle VII dC quan pren forma de vilatge visigot. A través de la visita guiada, coneixerem com era la vil·la, amb la respectiva zona residencial i la pars rustica, i ens farem una idea de com era el sistema de vida i organització de la casa i la seva explotació. Al llarg d’aquest any s’implementaran recursos innovadors que faran de la visita una experiència única i enriquidora. Es tracta de la recreació 3D d’alguns espais de la vil·la que permeten la interacció entre el passat i el present ajudant a fer més comprensible el jaciment i els seus espais.  L’aplicatiu 3D que permet la visita en realitat virtual, es troba en una fase avançada de desenvolupament i es realitza des del projecte de recerca “Dinàmica del poblament rural a l’àrea del Pla de l’Estany entre els segles II-I aC als segles VII-VIII dC” des del qual s’assessora científicament i es cuida que els resultats de les excavacions arqueològiques i els materials recuperats, es trobin reflectits en les recreacions virtuals. A dia d’avui es compta amb la recreació de tot l’entorn de la vil·la i d’algunes parts de la casa com el rebost, el larari i el triclini.    
Banyoles medieval: del carrer al campanar es l’altra novetat d’entre les activitats que es presenten enguany. La visita a la Banyoles medieval ja es feia durant els anys anteriors, però aquest any s’incorporen nous elements del monestir de Sant Esteve. Aquesta activitat, dirigida al públic general s’inicia al Museu Arqueològic i pren forma d’itinerari pels carrers actuals on s’hi troba l’empremta de la vila medieval. Després de passar pels edificis i conjunts mes emblemàtics com la Plaça Major, el Tint, la Muralla o la Pia Almoina (l’actual Museu Arqueològic), es visitarà el monestir de Sant Esteve, el claustre, l’església amb el retaule gòtic de Santa Maria de l’Escala i es pujarà al campanar per l’escala de cargol obrada amb travertí ben treballat. Des de dalt es podrà gaudir d’unes vistes immillorables que donaran una visió gairebé a vista d’ocell del que era la vila medieval i així comprendre com es va fundar Banyoles i com s’hi vivia durant l’edat mitjana. L’itinerari acabarà amb la visita a l’arqueta de Sant Martirià, una joia d’orfebreria del segle XV.    
A banda d’aquestes novetats, la programació dels Museus de Banyoles comprèn altres activitats de diferents formats. Pel públic familiar s’han planificat els contes amb titelles de L’Abat Bonitus i les seves històries i En Blauet i el follet. Pel públic general les visites teatralitzades Anem al Museu amb el Sr. Darder i Nuptialis, a la salut dels nuvis! on se celebren les núpcies a la vil·la romana de Vilauba. Al Parc Neolític, de juny a octubre, es continua fent la Visita al Parc Neolític de la Draga els dissabtes i diumenges, la Visita amb demostracions neolítiques el primer diumenge de mes i l’activitat familiar Avui fem de neolítics, l’últim dissabte de mes. Durant el mes de juny i juliol, quan els arqueòlegs estiguin treballant al jaciment, es realitzaran sis jornades de portes obertes per a conèixer les darreres troballes La Draga, un jaciment únic a Europa. Per commemorar el Dia Internacional dels Museus, es preveuen 4 espectacles de Cor Roc de la companyia Escarlata Circus al Museu Darder.
Les activitats es realitzen majoritàriament amb reserva prèvia i si no s’arriba al mínim de participants s’anul·la l’activitat amb previ avís. Algunes són de pagament i algunes son promocionades des de l’Oficina de Turisme de Banyoles. Els serveis educatius dels Museus de Banyoles, Arqueolític, continuaran fent-se càrrec de la seva realització.
A banda d’aquestes activitats programades, es realitzarà d’abril a juny el V Cicle de conferències d’actualitat arqueològica que posa a l’abast de tots els interessats les novetats arqueològiques. Entre les conferències destaquen les dedicades a les noves tecnologies de recreació virtual al poblat neolític de la Draga i a la vil·la romana de Vilauba.  Així com també es continua amb l’oferta de casals d’estiu i de Nadal, per anens i nenes de primària. També es continuarà amb les xerrades dels Dijous culturals o Tardes de Ciència, i d’altres activitats en col·laboració amb entitats com Astrobanyoles o Limnos.
Les exposicions temporals que es proposen des del Museu Darder fins a final d’any son Life Potamo Fauna. Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, una exposició molt visual i amb jocs sobre el projecte de recuperació d’espècies amenaçades; el XVI Concurs de Fotografia de la natura. “Bolets i líquens” i ja de cares a la tardor, El Fluvià. Tres comarques i un riu, produïda conjuntament amb els Museus d’Olot i el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. Des del Museu Arqueològic es proposa el 13è Concurs de dibuixos del Manípul de Manaies de Banyoles, El conjunt d’art rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul), Banyoles dia de mercat. Una exposició fotogràfica d’Eugeni Forcano i de cares a la tardor, una exposició pròpia Desenterrant el Pla de l’Estany. 130 anys d’arqueologia a la comarca, una mostra fotogràfica i documental que presenta la història dels descobriments arqueològics més representatius de la comarca, des de la descoberta de la mandíbula de Banyoles ara fa 130 anys fins a l’actualitat.