AIGUA I PETROLI A SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR

Dissabte 7 octubre

 

TARDES DE CIÈNCIA

Aigua i petroli a Sant Miquel de Campmajor. A càrrec d’Enric Viñals (Facultatiu de Mines i Diplomat en Hidrologia Subterrània). 
El paisatge natural i d’exuberant bellesa i harmonia de la vall de Sant Miquel de Campmajor, amaga en les seves entranyes un passat envoltat de misteri dedicat a la recerca d’uns recursos naturals energètics –avui dia inexistents- com el petroli, i la presència temporal i intermitent d’uns altres, com l’aigua, que s’integren en el que és conegut com sistema hidrogeològic Banyoles-La Garrotxa.
Entre 1958 i 1962 es van perforar quatre pous d’investigació petrolífera a la vall, intentant trobar l’or negre, o el gas natural que sovint l’acompanya. Dos torres de perforació grans i una de petita, en dos indrets diferents, van foradar el territori fins una mica més avall dels 1000 metres de fondària. Però en tots el casos només van trobar “aigua”, un recurs que és molt abundant en el subsol de la vall però que està carregat de sals dissoltes que l’acaben malmetent.
D’altra banda, i de tant en quant, a la vall s’hi formen uns clots, forats o embuts, alguns dels quals s’emplenen i vessen l’aigua temporalment i de manera intermitent. Són els anomenats «estanyols» o «bullidors», en funció de si acumulen una certa quantitat d’aigua o la vessen directament a les rieres properes.
Encara que no ho sembli, ambdós temes, petroli i aigua, guarden una relació estreta amb la geologia d’aquest territori i amb les forces tectòniques que van contribuir a la seva formació.
Per això, aquesta ponència té per objectiu explicar els treballs de recerca petrolera que es van fer i la seva contribució a l’estudi sobre les causes que originen la formació dels «estanyols» i «bullidors», el comportament de les aigües que hi brollen, d’on provenen i quina composició salina tenen, així com la seva connexió amb l’estany de Banyoles, la platja d’Espolla i altres surgències càrstiques properes.
 

Organitzen: Astrobanyoles, Museu Darder, Ajuntament de Banyoles.

Amb el suport de: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.


Informació i Reserves

Hora: 7 de la tarda

Lloc: Centre Excursionista de Banyoles

Preu: gratuït

Més informació: Museu Darder de Banyoles, comunicaciomuseus@ajbanyoles.org; Tel. 972574467