MONOGRÀFIC D'ABELLES SILVESTRES

Divendres 26 de maig

 

MONOGRÀFIC D'ABELLES SILVESTRES
 

L’abella de la mel, un dels organismes més estudiats i coneguts popularment, és una excepció dins el seu divers grup taxonòmic, on el 99,9 % de les  espècies tenen unes formes de vida  ben diferents a la de les abelles domèstiques. Malgrat la seva importància ecològica cabdal, les abelles silvestres han rebut una escassíssima atenció dins el món naturalista i de la conservació del patrimoni natural del nostre país, fins ben recentment. Les abelles són els principals pol·linitzadors tant de la majoria de plantes silvestres amb flors com del 80% de les plantes que conreem, resultant essencials per a l’obtenció d’un 30% de la nostra dieta alimentària. La crisi de biodiversitat i en particular la davallada de pol·linitzadors silvestres ha estimulat un interès creixent per aquests insectes silvestres. 
A la sessió teòrica trencarem falsos tòpics sobre les abelles, les caracteritzarem correctament com a grup i centrarem el focus en la seva diversitat, tant d'espècies com de formes de vida. Analitzarem els seus requeriments biològics i la seva importància ecològica clau com a pol·linitzadors. També identificarem els principals factors causants de la davallada global d'abelles i mesures per a la seva conservació.

Professorat: Narcís Vicens. Doctor en biologia amb diverses publicacions científiques sobre abelles. Actualment participa en el projecte SPRING (Strengthening Pollinator Recovery through INdicators and monitorinG), prova pilot per a la implantació del futur seguiment de pol·linitzadors a Europa EUPoMs (EU Pollinator Monitoring Scheme) impulsat per la Comissió Europea.

 

Programa:

  • 26 de maig (divendres): Sessió teòrica. Introducció al món de les abelles silvestres: diversitat i ecologia.
  • 27 de maig (dissabte): Sortida matinal al camp. Posarem en pràctica la identificació d'abelles i dels seus hàbitats preferents.

 

Organitza: Limnos, Museu Darder de Banyoles, Ajuntament de Banyoles

 

Amb el suport de: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

 

PLACES LIMITADES. CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA

 


Informació i Reserves

Horari sessió teòrica: 19:30 h a 21 h

Lloc: Sala d’Actes del Museu Darder de Banyoles

Horari sortida: 9:30 h a 12:30 h

Lloc: entorn de Banyoles

Preu: 10 euros (5 euros per socis/es de Limnos)

Més informació i inscripcions: comunicaciomuseus@ajbanyoles.org, limnos@limnos.org, tel 972574467.