LES AIGÜES DE L'ESTANY, D'ON VENEN I CAP ON VAN?

Dissabte 14 gener

TARDES DE CIÈNCIA

Les aigües de l’estany, d’on venen i cap on van? A càrrec d’Enric Viñals (Facultatiu de Mines i Diplomat en Hidrologia Subterrània).

L’estany de Banyoles forma part d’un sistema hidrogeològic que s’ha batejat com Banyoles-La Garrotxa, perquè la teoria més acceptada fins ara, i des de 1981, és que tota l’aigua prové de la Garrotxa, i més concretament, dels rius Llierca i Borró. Des de les darreries del segle XIX uns quants autors han anat proposant diferents teories sobre la procedència de l’aigua que brolla de l’Estany i d’unes quantes surgències més, permanents o temporals, que hi ha al seu entorn. Però la realitat és que només dos ho van investigar veritablement, amb treballs orientats a intentar esbrinar-ne l’origen, i cap ho va fer amb prou mitjans i resultats per a desvetllar del tot els mecanismes que el governen. Es pot dir que es tracta d’un fenomen singular, però poc estudiat i mal conegut encara.

La ponència vol descriure aquestes teories i contraposar-ne els punts febles amb els models conceptuals de la ciència hidrogeològica moderna, deixant fora de consideració aquells mites i fantasies esotèriques que circulen per l’imaginari popular.

També pretén resumir els estudis i treballs realitzats pel ponent en el transcurs de la seva dedicació professional i que l’han conduit a posar en valor uns altres coneixements sobre la procedència i destinació de les aigües del sistema.

Organitzen: Astrobanyoles, Museu Darder, Ajuntament de Banyoles.

Amb el suport de: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.


Informació i Reserves

Hora: 7 de la tarda

Lloc: Sala d’Actes del Museu Darder de Banyoles i en directe per youtube

Preu: Gratuït

Més informació: Museu Darder de Banyoles, comunicaciomuseus@ajbanyoles.org; Tel. 972574467

Per veure la xerrada fes clic aquí