HOSPITALS DE GUERRA (1936-1939). L'HOSPITAL DE GUERRA DE BANYOLES I EL DOCTOR JIMENO

Divendres 5 novembre

XXVII COL·LOQUIS DE TARDOR

Durant la guerra civil de 1936-1939, la sanitat militar va posar en funcionament una xarxa hospitalària per atendre els soldats ferits. Va ser un sistema complex, que anava des de la mateixa línia del front i els hospitals de campanya, fins arribar als hospitals situats a la reraguarda, com el que va funcionar a Banyoles el 1938: la Clínica núm. 3 de l’Agrupació d’Hospitals Militars de Girona, dirigit pel traumatòleg Francesc Jimeno i Vidal. Les necessitats de la guerra van impulsar avenços notables en el tractament de les ferides, amb les aportacions de cirurgians tan prestigiosos com el doctor Trueta. El doctor Jimeno mereix també ser reconegut per la seva important tasca, que va salvar moltes vides i va evitar moltes amputacions. Aquest col·loqui, per tant, es dedicarà a la medicina de guerra, centrant l’atenció en el funcionament de l’hospital de guerra de Banyoles i en la figura del seu director, el doctor Jimeno, sense oblidar l’impacte de l’hospital en la vida de cada dia de la Banyoles de 1938.

Divendres 5

Conferència inaugural “La traumatologia a la comarca del Pla de l’Estany sota el paradigma dels vells professors”, a càrrec de Josep Lloveras Vives (Metge traumatòleg. Clínica Salus Informorum).

Hora: 7 de la tarda

Lloc: Auditori de l'Ateneu

 

Dissabte 6

Col·loquis. Xerrades

Hora: de 9 del matí a 18:30 de la tarda

Lloc: Sala d’Actes del Museu Darder de Banyoles

 

Diumenge 7

Inauguració d’una placa commemorativa de l’hospital de guerra de Banyoles.

Visita guiada al monestir de Sant Esteve de Banyoles, per conèixer els espais on es va instal·lar l’hospital de guerra de Banyoles.

Hora: 10 h

Lloc: Monestir de sant Esteve

 

Organitzen: Centre d’Estudis Comarcals, Universitat de Girona.

En conveni amb: Ajuntament de Banyoles.

Amb el suport de: Diputació de Girona, Institut Ramon Muntaner, Universitat de Girona. Consell Social, Càtedra Martí Casals.

Col·labora: Museus de Banyoles.


Informació complementaria

Més informació: www.cecbanyoles.cat