LA ZONA EXTERNA DEL CAU DEL ROURE: DESCOBERTA I EXCAVACIÓ D’UN JACIMENT A L’AIRE LLIURE AL PARATGE DE LES COVES DEL RECLAU (SERINYÀ)

VII Cicle de Conferències d'Actualitat Arqueològica a les comarques gironines

 

L’any 2012 es descobrí el jaciment que s’ha anomenat Zona Externa del Cau del Roure. Es tracta d’un lloc a l’aire lliure situat a recés d’un petit espadat de travertí, dins el conjunt de les coves del Reclau, de Serinyà. Agafa el nom del jaciment veí del Cau del Roure.
Entre l’any 2013 i 2018 s’ha procedit a la seva excavació sistemàtica i completa, en una superfície definida de 24 m2. El jaciment consta essencialment d’un únic estrat, que segons les dades radiomètriques preliminars i geològiques es podria haver format a finals del plistocè mitjà o inicis del plistocè superior.
El contingut d’aquest estrat està compost majoritàriament per un bon nombre de restes de grans mamífers, corresponents principalment a ur, cérvol i cavall. Aquestes restes semblen haver estar aportades per la hiena tacada (o de les cavernes), i per tant el lloc podria haver estat un “berenador” d’aquest gran carnívor. Secundàriament hi ha una presència diversa de mitjans i petits mamífers, i de gasteròpodes continentals. Finalment hi ha una aportació modesta, però significativa, d’eines de pedra del paleolític mitjà, que ens indica que els neandertals també visitaren el lloc.

 

A càrrec de Julià Maroto i Ferran Millan

Lloc: Sala d'actes del Museu Darder

Hora: 20:00 h

Preu: gratuït

Organitza: Museu Arqueològic de Banyoles, Ajuntament de Banyoles

Col·labora: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura


Programa del cicle

Informació i Reserves