MAMUTS, HIPOPÒTAMS I TIGRES DENTS DE SABRE AL PLA DE L’ESTANY FA UN MILIÓ D’ANYS

VII Cicle de Conferències d'Actualitat Arqueològica a les comarques gironines

 

Fa prop de 3 milions d’anys la terra va entrar per primera vegada en una nova dinàmica climàtica d’extenses glaciacions alternades amb períodes temperats modulats en cicles de 41.000 anys, s’inicià doncs la ciclicitat glaciar que continua avui en dia.
Ara bé, al voltant de fa 1 milió d’anys aquesta ciclicitat es veu interrompuda durant prop de mig milió d’anys d’inestabilitat on els períodes temperats esdevenen molt curts temporalment i els polsos climàtics freds esdevenen molt severs i tenen una duració temporal molt llarga, aquesta època de transició anomenada ‘Early-Middle Pleistocene Transisiton’ està associada a l’Europa Mediterrània amb l’extinció de nombroses espècies de grans mamífers i l’arribada d’altres formes molt similars a les que habiten avui en dia als nostres ecosistemes.
 En aquest marc cronològic i climàtic s’emmarquen els jaciments del complex d’Incarcal descoberts als anys 60 del segle passat i que s’excaven sistemàticament des de l’any 1984. Aquí tigres dents de sabre, hienes de 120kg i hipopòtams formen part d’un ecosistema característic que desapareixerà de l’Europa mediterrània com a conseqüència dels intensos canvis climàtics.

 

A càrrec de Joan Madurell

Lloc: Sala d'actes del Museu Darder

Hora: 19:30 h

Preu: gratuït

Organitza: Museu Arqueològic de Banyoles, Ajuntament de Banyoles

Col·labora: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura


Programa del cicle

Informació i Reserves