Plana agrícola del Pla de Martís

Arbre monumental El Pla de Martís és una zona agrícola d'alt valor paisatgístic d’unes 700 hectàrees d’extensió, situada entre les poblacions de Martís, Serinyà, Usall, Melianta i Centenys, entre els municipis de Serinyà, Porqueres, Esponellà  i Fontcoberta, al nord de Banyoles. Forma gairebé una mateixa unitat amb el Pla d’Usall, situat al sud. Des de sempre ha estat una zona de camps de conreu, farratge i cereals, amb poquíssimes construccions. És una unitat paisatgística dominada per uns usos tradicionals agrícoles, que han permès la conservació de molts dels seus valors naturals. Les terres del pla de Martís són unes de les millors de la comarca per a l’agricultura i això permet treballar-hi conreus de secà, especialment blat, però també gira-sols, i també algunes plantacions de regadiu, userda, blat de moro, i fins i tot fruiters. Des del Pla tenim una fantàstica visual del Pirineu i pre-Pirineu, i si ens ho mirem des de Centenys, tenim una vista del Pla amb les muntanyes al fons immillorable. La varietat de colors dels conreus plantats, la variació de color al llarg de l’any i els camps llaurats o erms li donen una gradació de colors i de moments que sempre conviden a visitar-lo.

Malgrat el seu valor essencialment agrícola el Pla acull petits microambients naturals d’elevat interès. En un racó del pla hi ha la platja d’Espolla i les surgències del Pla d’Usall, que alimenten el rec d’Espolla que el creua de sud a nord, convertint-se en un curs d’aigua intermitent amb vegetació d’ambients humits i on hi viuen espècies animals d’interès. El mateix podríem dir de les Llacunes, una zona deprimida prop de Serinyà, que s’inunda temporàniament, on també hi trobem els triops i moltes espècies d’amfibis. Aquesta llacuna és el romanent d'una antiga llacuna que deuria ocupar part del Pla de Martís i que actualment està molt limitada i drenada.

El Pla de Martís no només constitueix un espai singular per la seva extensió, pels usos del sòl, el seu paisatge, sinó que és la via de connexió entre els espais naturals de l'Estany de Banyoles i el corredor biològic del riu Fluvià.

A nivell social el Pla té molta història. Va convertir-se en camp d’aviació de Martís, un aeròdrom que actuà de base militar a partir de l’any 1938, durant la guerra civil, i anys més tard es tornà a posar en funcionament com a zona de control aeri fins l’any 1960.


Com arribar-hi

Per arribar al Pla de Martís podem fer-ho agafant la carretera de Banyoles a Figueres GP-5121, per Esponellà. Un cop hem agafat la carretera i passat el nucli de Melianta la carretera circula per una recta molt llarga, la que travessa el Pla, que ens porta al nucli de Martís, ja al final del Pla de Martís. Per passejar pel Pla ho podem fer per molts dels camins que el recorren. Pel nord hi ha una carretera que va de Martís a Serinyà, per l’est hi ha la carretera que porta a Centenys des de Melianta, i per l’oest hi ha camins agrícoles que passen entre camps, algun dels quals surt de la mateixa platja d’Espolla.

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.