Surgències del Pla d'Usall

Arbre monumental

El Pla d'Usall és un dels espais més bonics del municipi de Porqueres, destaca pel seu encant paisatgístic i per la presència de l’estanyol de la platja d’Espolla.

Diuen els experts que l'aigua desapareguda a l'Alta Garrotxa nodreix l'estany de Banyoles. Però que en moments de molta afluència d'aigua aquesta busca altres camins de sortida, els quals posen en funcionament un complex sorprenent sistema hídric que actua com a sobreixidor. És quan al pla de Martís, al pla de Melianta, al pla d'Espolla, al pla d'Usall i a la Bruguera - diferents parts d'una extensa planada d'uns vint quilòmetres quadrats situada entre 40 i 70 metres mes enlaire, entre els municipis de Banyoles, Porqueres, Serinyà, Esponellà i Fontcoberta - comença a brollar aigua.

En alguns llocs l'aigua emergeix d'una manera irregular i en poca quantitat. En aquest cas forma reixorts o ploraneres. A vegades n'aflora més en un punt molt concret. Llavors la força de l'aigua acostuma a deixar al descobert un rocam ple de fenents. Aquests indrets són els bullidors, anomenats, també, rebullidors, sortidors i deus. Després d’episodis de fortes pluges la zona brolla d’aigua de forma abundant. Si hi anem a l’estiu probablement aquests bullidors passaran desapercebuts.

La majoria dels bullidors desguassen mitjançant un rec. Com que els desnivells són minsos, es tracta de cursos d'aigua fonamentalment acanalats per l'home a fi que els camps circumdants, guanyats al bosc, no s'inundin. La plana d’Usall es una vessant hidrogràfica: unes aigües van cap a la conca del Terri (conca del Ter) i unes altres cap a la del Fluvià. Les primeres hi arriben abocant-se a l'estany de Banyoles o al Terri. Les segones valent-se del Serinyadell o afluint-hi directament.

Us adjuntem un llistat de les surgències més destacades:

 • Surgència de l'Ull de Porc. Desaigua a la platja d’Espolla.
 • Estanyol del Pou Rodó o bullidor del Pou Rodon. Desaigua a la platja d’Espolla.
 • Deu del Canyer. Desaigua a la platja d’Espolla.
 • Surgència de la Carmellosa. Desaigua a la platja d’Espolla.
 • Surgència de Mardançà Forma la riera de Merdençà que vessa a l’estanyol de Can Ordis
 • Surgència de la Romaguera. Vessa la riera de Merdençà que vessa a l’estanyol de Can Ordis.
 • Pou de Can Gelada. Alimenta el rec de Can Gelada.
 • Pou d'en Fages (algú en diu d'en Faixes). Una mica mes amunt del pou de Can Gelada.
 • Deu del Ciderer a la capçalera del rec de Can Gelada
 • Deu de Can Jepot. A la capçalera del rec de Can Gelada, que aboca al rec de la Mussoga
 • Surgència de La Mussoga. Forma el rec de la Mussoga, afluent del Serinyadell.
 • Deu de la Pomereda. Desaigua al rec de la Mussoga, afluent del Serinyadell.

 


Com arribar-hi

La zona amb surgències és un ampli espai que engloba tot el Pla d’Usall i inclou la platja d’Espolla. Algunes les podem visitar a partir de l’estanyol d’Espolla. Altres com la de la Mussoga es poden localitzar a pocs metres de l’església d’Usall. Per arribar a Usall agafarem la carretera de Banyoles a Figueres, la que passa per Melianta i Esponellà. A l’esquerra de la carretera passat el mirador de l’Estany, just abans de l’accés a la variant de Banyoles, abans de Melianta, s’inicia una carretereta que ens porta al poblet disseminat d’Usall. Seguint recte per la carretera arribarem a l’església.

 

 

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.