Saltants de Martís o d’Espolla

Arbre monumental L’aigua de la platja d’Espolla desguassa per un rec que porta l’aigua cap al riu Fluvià a través del Pla de Martís. Haurem de travessar del llarg tot el Pla de Martís fins arribar al nucli de Martís de Baix. Allà el rec fa diversos saltants d’aigua abans de desembocar les seves aigües al riu Fluvià. D’aquesta manera l’aigua salva la diferència d’alçada entre el Pla de Martís i el riu Fluvià, una mica més de 100 metres, a través de diversos saltants i d’una caiguda per un pendent pronunciat. Ja a Martís hi ha un primer saltant, el saltant petit de Martís o d’Espolla i després podem gaudir de l’espectacular saltant Gros d'Espolla o Martís, on hi ha un mirador adequat i un petit itinerari. L’aigua continua davallant suaument formant algunes gorgues, gorga dels Gossos, gorga de les Anguiles, que retenen l’aigua quan el rec s’asseca, i deixant a la vista concrecions calcàries curioses. El llit de pedra del rec recobert de concrecions calcàries baixa zigzaguejant fins arribar a l’arbreda  d'en Colomer on l’aigua s’uneix al riu Fluvià. No es recomanable baixar per la llera del rec, per la seva complicació i risc de caure.

Com que l’aigua de l’estanyol d’Espolla és temporal, és a dir gran part de l’any està sec, sovint els saltants es troben sense aigua. Malgrat tot, l’espai no perd el seu encant, doncs a l’entorn dels saltants, la vegetació és frescal i ombrívola, i es pot gaudir de tot el terra cobert de molses i falgueres, i passejar per un petit bosquet d’alzines amb nombrosos peus de llorers i amb algun grèvol.
 


Com arribar-hi

Per accedir a la zona cal arribar al nucli de Martís de Baix, Esponellà. Partint de Banyoles podem agafar la carretera a Figueres per Melianta i Esponellà, o sortint de la variant de Banyoles, la C-66, per la sortida que porta a Melianta. Continuant per aquesta carretera passem el nucli de Melianta, travessem el Pla de Martís i a l'extrem del Pla, agafem el trencall a l’esquerra en direcció a Martís i Serinyà, i al cap de pocs metres travessem el rec d’Espolla i per un camí a la dreta s’accedeix al saltant d'Espolla.

 

 

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.