Dolmen de les Closes (Pujarnol)

Arbre monumental

El dolmen de les Closes està situat en un replà al vessant oriental del puig Surís a uns 260 metres sobre el nivell del mar. Es tracta d’un dolmen recent del tipus galeria catalana, és a dir amb una cambra funerària rectangular i un corredor ample més baix que la cambra, al que manquen les lloses del passadís mentre que les de la cambra estan desplaçades del seu lloc original. Darrera la capçalera i als laterals de la cambra encara es poden apreciar restes de rocs i terra del túmul que cobria el dolmen.  
Totes les lloses son de pedra sorrenca local  i l’entrada està orientada al sud.
L’excavació de la seva cambra no va proporcionar cap material arqueològic que pogués servir per datar-ne la construcció Però per la seva tipologia podríem situar-lo a finals del IV  inicis del III mil·lennis a. C, durant el calcolític i edat del bronze. 
A principis del segle passat la cambra es va ensorrar i es va reconstruir per fer-lo servir com a cabana. i el seu estat de conservació era força lamentable. L’any 1993 el Museu Arqueològic de Banyoles el va restaurar, enganxant la coberta que estava esquerdada i col·locant les lloses a lloc. 

Bibliografia
D. A. Història del Pla de l’Estany, coord. J. Tremoleda. Diputació de Girona 2000.


Com arribar-hi

S’hi arriba per la carretera que duu a Pujarnol i Rocacorba des del trencant de la comarcal que va de Banyoles a Mieres. Després d’uns 2 km cal agafar la pista asfaltada que porta a la urbanització de Les Closes.  A uns 500 metres a mà dreta hi ha una cadena que barra un camí, cal seguir-lo a peu i a uns 100 metres ja es veu el dolmen.

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.