Es comença a construir a finals del s. XIII principis del XIV i va rebre molta influència del gòtic francès, es considera d’estil gòtic antic. Com a curiositat cal destacar que s’aprofiten procediments i formes del vell romànic, així com la tècnica dels antics picapedrers i pedrers de la zona. En origen era d’una sola nau amb quatre tramades, l’absis i la primera tramada corresponen a aquesta primera idea, però la resta de la nau torna a les solucions constructives del romànic, conservant però el sistema de voltes de creueria. És doncs una barreja d’estil gòtic i romànic. L’absis és hemidecagonal, amb set finestrals. Les vidrieres policromades actuals van ser dissenyades per Francesc Figueras i construïdes l’any 1947, i son d’estil neogòtic. La portalada gòtica estava en el mur lateral sud, però fou traslladada a la zona de l’absis el 1864, està formada per arcs ogivals i un timpà amb pintures murals del s. XIV, sobre el tema de la crucifixió. La seva estructura ha sofert moltes modificacions. El cor és de 1570, la nau lateral nord del ss- XVII-XVIII, la del sud és del s. XIX, igual que el pòrtic neoclàssic de ponent. El campanar és de “cadireta” o espadanya en pisos decreixents, amb obertura per a dues campanes cadascun. Aquest tipus de campanars són molt típics de les esglésies romàniques del Pla de l’Estany. El nom de Santa Maria del Turers, és una evolució de l’antic nom, ja que s’anomenava del Turario (Turó).
Bibliografia Grabuleda, J i Tarrús, J, Banyoles. Quaderns de la revista de Girona, Girona 1993 D. A. El patrimoni del Pla de l’Estany. Inventari històric i arquitectònic de la comarca. Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Banyoles 2005
Es troba al mig del barri vell de Banyoles, des de la Plaça Major cal agafar el carrer Major fins la plaça de la Font i allà prendre un carrer estret que hi ha en un lateral, el carrer Paraireria que porta directament davant l’església.