Santa Magdalena de Noves

Arbre monumental

L’església es troba al municipi de Camós, corona un petit turó situat a la vora esquerra del riu Matamors. És d’una sola nau de planta rectangular amb una coberta de volta de canó i teulat a dos vessants. La nau acaba amb un absis rectangular. A l’entrada hi ha una porta amb arc de mig punt amb dovelles. Al seu damunt s’hi troba una finestra petita. La façana és precedida per un porxo amb volta i dos accessos laterals. A la banda de ponent hi ha una escala que dóna accés al terrat del porxo i al campanar d’espedanya. Al mur de tramuntana hi ha una petita absidiola.

Els documents daten el temple del segle XI. Sembla ser que el seu culte va ser aturat quan un jueu que vivia al seu costat va incorporar-la al seu mas. Al 1303 l’abat de Banyoles va comprar-ne la propietat per 350 sous a Mair, fill del jueu Salomó, i així es tornà a restablir el seu culte. Arran dels terratrèmols del segle XV l’edifici es va tronar a reconstruir i per això en queden pocs elements originals.
 

Bibliografia

D. A. El patrimoni del Pla de l’Estany. Inventari històric i arquitectònic de la comarca. Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Banyoles. 2005

D. A. Catalunya Romànica. El Gironès, La Selva, El Pla de l’Estany, V. Enciclopèdia Catalana, 1991.
 


Com arribar-hi

Prenem la carretera en direcció a Camós. A uns dos quilòmetres prenem un trencall a mà dreta senyalitzat que ens duu a la Bòbila i a Santa Magdalena.

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.