Pesqueres

Arbre monumental

Situades a la banda sud i est de l’Estany de Banyoles i construïdes sobre la llosa de travertí del fons trobem petites construccions de fisonomia molt variada que formen part del paisatge de l’Estany de Banyoles, son les pesqueres. Actualment n’hi ha vint que ordenades de sud a nord son les següents:

20-Mata
16-D’en Malagelada
14-Santa Rosa
12-Marimon
10-D’en Lero
8-Prat
6-Butinyà
4-Llinàs-Padró
2-Gayolà
5-Agustí   
7-Del Rector
18-La Guardiola
9-Ametller
11-Gimferrrer
13-Celso
14-Pagès
17-La Perla
19Y-La Carpa d’Or
19Z-L’Oca
21-La Cala

La seva construcció per la burgesia banyolina es va iniciar  a mitjans del s. XIX i es va allargar fins  a l’any 1931, quan l’Ajuntament de Banyoles en va prohibir la seva edificació. Al principi tenien una funció purament pràctica i servien per pescar i guardar els estris de pesca, d’aquí el seu nom. Però amb el temps van anar ampliant la seva superfície per acollir una o dues barques, van afegir una palanca i una escala per poder accedir a l’aigua i banyar-se,  i fins hi tot per poder allotjar-s’hi. Algunes tenen una arquitectura noucentista, altres imiten construccions medievals i n’hi ha de planta quadrada molt senzilla sense gaires ornaments.
Actualment son un bé comunal, propietat municipal però amb concessions particulars. Per tant son d’ús privat i només es poden visitar des de l’exterior, a excepció de la Pesquera número 10 o d’en Lero reconvertida en l’Oficina de Turisme de l’Estany.

Bibliografia
Cros. S, Masgrau. M, Guia de Banyoles ciutat d’aigua. Ajuntament de Banyoles Banyoles. 2006
D. A. El patrimoni del Pla de l’Estany. Inventari històric i arquitectònic de la comarca. Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Banyoles. 2005
 


Com arribar-hi

Les pesqueres es troben a la vora de l’Estany a la banda est, lmés urbanitzada i amb moltes zones d’aparcament.  Es recomanable entrar a la pesquera núm 10, (Oficina de Turisme) ja que a la part posterior hi ha un petit mirador des d’on es pot gaudir d’una magnífica perspectiva de l’estany.

Enllaços

S'ha produït un error. Error: Enllaços no està disponible.