El poble de Vilademuls es va formar entorn de l’antic castell medieval i ens apareix citat coma a “Villa Mulis”, “Villa de Muls”, “Villa mulorum” ja en el segle XI. Pertanyia als Vilademuls i era una baronia de la demarcació del Comtat de Besalú.
L’origen del castell es remunta al segle XI en un període de crispacions entre el comte de Barcelona, Ramon Berenguer, i el comte de Besalú, Guillem II. El comte de Besalú va aixecar el límit fronterer a través del castell de Vilademuls mentre que el de Barcelona va fer el mateix en el puig d’ “Ecclesias albas”, Sant Esteve de Guilabes. Se’n conserven poques restes, i destaca a llevant la porta monumental que és d’arc de mig punt fet de dovelles curtes.
La muralla es conserva en alguns trams. Aquesta era feta amb carreus ben tallats de sorrenca disposats en filades i en alguns trams es poden observar les espitlleres de tir. La muralla marca el perímetre del castell que es troba justament a 30 passes de la sagrera de l’església de Sant Joan Baptista.
L’església de Sant Joan Baptista va ser construïda pel senyor de Vilademuls, Ramon Arnau, dins el recinte del castell i va cedir-la a la Seu de Girona al 1053.
En general les cases conserven el seu aspecte exterior original. Destaca Can Falgàs, prop de l’Ajuntament, que conserva les finestres de llinda amb arquet conopial en relleu i ampit motllurat; i Can Damont, situat a l’extrem de migdia, amb llindes gravades.
La rectoria se situa a tocar l’església. En una inscripció s’hi llegeix “Ioanes Rector 1570”. La rectoria es troba restaurada i avui és la seu del Museu Rural de Vilademuls.
A la part baixa del poble destaca l’Ajuntament, obra de l’arquitecte Blanc de Girona (1924-1925). L’edifici va ser rehabitat al 1993.
Bibliografia
D. A. El patrimoni del Pla de l’Estany. Inventari històric i arquitectònic de la comarca. Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Banyoles. 2005
El nucli històric es troba al nucli urbà de Vilademuls, el terme municipal és situat a l’est del Pla de l’Estany.