El llegat de Francesc Darder inclou una única espècie representant del grup de les esponges. Es tracta de la regadora de Filipines, una espècie que viu en les profunditats del Pacífic.
Les esponges són un grup molt senzill d’invertebrats, format per unes 5.000 espècies. Hi ha tres tipus diferents: amb esquelet corni d’espongina (sense espícules, com l’esponja de bany natural), amb esquelet calcari i amb esquelet silici. La regadora de Filipines pertany a aquest darrer grup. Així, el seu esquelet està format per unes espícules, que són com agulles, que fan de suport a l’animal, i que deixen entre elles forats per on circula l’aigua (cal recordar que l’alimentació de les esponges és formant un corrent d’aigua que circula per dins del seu cos i del que en treu partícules comestibles). Quan l’animal mor, el que es conserva és l’esquelet.
La regadora de Filipines (el seu esquelet) té un aspecte delicat. És allargada (veure el dibuix) i al seu extrem la xarxa de les espícules té una forma que recorda l’extrem d’una regadora. A l’altra banda, una cabellera d’espícules li serveix per a subjectar-se als fons de fang on viu.
Tot i el seu aspecte suau, com de puntes de coixí, el blanc esquelet de la regadora de Filipines, en ser silíci, és rígid i dur.
Els dos exemplars del museu són incomplets i un d’ells està partit en dos trossos. El més gran fa 27 cm de llarg (les mides de l’espècie van dels 20 als 40 cm).
 

Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHN



Fitxers relacionats