Els bivalves són mol·luscs que es caracteritzen per estar formats per dues parts (les valves) unides per un lligament en la zona que s’anomena xarnera. És un grup amb menys representants que els gasteròpodes o cargols i, encara que moltes espècies són regulars, algunes tenen formes molt irregulars i a vegades estranyes. Aquest és el cas de la peça que hem triat avui.
El grup dels martells es caracteritza per la forma d’algunes espècies, que s’assembla a aquesta eina. Les valves són allargades i la impressió muscular, on s’ubica l’animal, és gran (veieu la taca fosca de la fotografia). La coloració general és d’un to beix. La part allargada és ondulada i força irregular. Aquesta petxina marina té una distribució indopacífica, i viu ancorada a la sorra.
En la Col·lecció del Col·legi del Collell (1998) hi ha un total de 183 exemplars de bivalves, d’un total de 729 mol·luscs. Entre ells, un exemplar de martell complet. Aquest individu, del que podeu veure en la fotografia les dues valves, una per la part interna i l’altra per la part externa, té una longitud màxima de 17 cm, i una amplada de 13,3 cm. Són mides considerables, ja que l’habitual són 15 cm. Les mides màximes d’aquesta espècie arriben als 22 cm.                                                                             


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHN
 



Fitxers relacionats