Entre les peces que formen les col·leccions del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) es troben els objectes d'armament. Aquests tenen una petita representació en el conjunt de les col·leccions, un total de poc més de 80 objectes, entre els quals pistoles, fusells, escopetes, baionetes, ballestes, puntes de llança, punyals, ganivets, navalles, espases, sabres, etc. Tots ells de diferents èpoques.
Durant el mes de febrer, Xavier Sala, expert en armes antigues i assessor de les armes de foc del Museu Etnogràfic de Ripoll, va revisar una bona part de les armes dipositades al MACB per tal de poder precisar més les dades de la col·lecció (cronologia, procedència, estat de les peces, etc.).
Entre les armes blanques, es troben dues espases d'origen japonès anomenades Wakizashi. Aquestes van ser cedides pel Tinent de la Guàrdia Civil de Banyoles vers l'any 1932, entre d'altres armes, al Museu Darder. A partir del 1943 formaren part de les col·leccions del Museu Arqueològic.
La tradició nipona dóna una gran consideració al valor i a la cavallerositat, i ho exalta a través del combat. La configuració de les espases es deu a aquesta tradició i per això procuren fer unes espases molt completes i treballades, amb accessoris i ornaments molt elaborats. Les fulles de les espases les elaboraven artesans d'una manera tant meticulosa que gairebé era obsessiva, per tal d'arribar a la perfecció.
Aquest tipus d'espases són tradicionals i tenen una longitud d'entre 30 i 60 cm. Tenen una forma similar a la de la Katana i les usaven els samurais per a defensar-se. Si bé la katana no és tant pràctica per a l'ús en espais tancats, la Wakizashi s'utilitzava sobretot en espais interiors, com l'interior dels temples, o per a batallar en postura seiza (de genolls).
Es tracta de les espases amb número de registre 280 i 281 del museu. La primera fa 57 cm de llargada i la segona en fa 58 cm. La fulla d'aquestes espases és d'un aliatge de ferro i acer. Es desconeix si aquesta fulla, a la part de l'empunyadura, es troba firmada tal i com és habitual en aquest tipus d'espasa. El mànec, tsuba, és format per dos peces de fusta, cobertes per pell de peix de rajada disposades minuciosament de forma creuada. Entre el creuament s'hi troben unes aplicacions metàl·liques a les dues bandes del mànec amb funcions ornamentals, anomenats Menuki. En la primera espasa, prenen forma de tortuga i en la segona, de cavall (en una banda l'animal mira endavant i  en l'altra mira enrere). La segona espasa presenta la tsuba decorada. Aquestes espases daten de la 1/2 del segle XVIII.

Aquestes peces no formen part de l'exposició permanent del museu sinó que es troben als nous magatzems situats a l'edifici de Can Xueta, juntament amb la resta d'objectes d'armament que formen part de les col·leccions.