A la sala de Paleontologia del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) s’hi conserven nombroses restes fòssils de grans mamífers que visqueren a la comarca al principi de l’Era Quaternària, ara fa 1,3 milions d’anys.
Aquestes restes òssies procedeixen dels jaciments de la Bòbila Ordis (Porqueres) i de la fàbrica Incarcal (Crespià). Del primer s’han anat recollint fòssils des dels anys 50 fins ara, d’una manera esporàdica, per diversos investigadors, entre els quals destaca Erundino Sanz Sánchez. El segon ha estat objecte d’una excavació sistemàtica entre 1984-1990 (Julià Maroto, Àngel Galobart), que ha proporcionat una gran varietat d’espècies en força bon estat de conservació.
D’entre els animals d’aquests jaciments destaquen els elefants, els hipopòtams, els rinoceronts, els grans cérvols, els cavalls, els bisons, les hienes, els tigres amb dents de sabre, les tortugues d’estany, ocells rapinyaires i gripaus.D’entre tots ells potser els més espectaculars són els diversos cranis de tigres amb dents de sabre, com el de la vitrina nº 5, que correspon a un mascle adult, proveït d’enormes canines, o els de la vitrina nº 4.
Aquests animals degueren caure accidentalment dins dels estanyols que hi havia al Quaternari Inferior en aquesta zona de Crespià. Allí quedaren atrapats i foren recoberts posteriorment per argiles vermelles. Formen un dels millors conjunts de fauna d’aquesta època, molt anterior a les primeres ocupacions humanes de les coves de Serinyà.