Els coralls són espècies animals molt senzilles que es poden trobar en molts mars de la Terra. Són de creixement molt lent i tenen uns requeriments ambientals molt concrets, la qual cosa fa que algunes espècies estiguin en perill degut a l’acció humana. Bona part són colònies de pòlips, encara que en algunes espècies els individus viuen aïllats, com els Fungia.
Als museus, el que se sol conservar és l’esquelet al voltant del qual creixen aquests animals. Ja formaven part de les col·leccions més antigues, per la seva facilitat de conservació i per la bellesa de les seves formes. No cal dir que el factor col·leccionisme, entre d’altres, contribueix als problemes de conservació dels coralls. Aquests esquelets són molt pesats, fet evident sobretot en individus molt grans.
El gènere Fungia rep aquest nom perquè en molts casos, quan la seva forma és arrodonida, recorda la part de sota del barret d’un bolet o fong. No és el que passa amb l’exemplar que hem triat, i que podeu veure en la fotografia, que té forma allargada i medeix 24 cm de longitud i 12,5 cm d’amplada. No és el més gran d’aquesta espècie que tenim al Museu Darder, ja que hi ha un altre exemplar, que en algun moment de la història del Museu es va partir en tres trossos i es va afegir, i que arriba als 34 cm de longitud.
Al Museu Darder conservem 5 exemplars del gènere Fungia, de diferents espècies. Dels 152 cnidaris registrats, 88 són fòssils.Vint-i-dos dels exemplars no fossilitzats pertanyen a la Col·lecció Darder, i hi ha espècies tant mediterrànies com tropicals.
Si voleu saber alguna cosa més sobre els coralls tropicals, els esculls corallins i els problemes ambientals que pateixen, a internet hi ha abundant informació que us pot ajudar a comprendre la importància de la conservació d’aquestes comunitats. Aquí teniu unes quantes adreces en castellà:
http://revista.consumer.es/web/es/20040201/medioambiente/
http://www.mgar.net/mar/coral.htm
http://www.coralations.org/sobre_arrecifes/
http://waste.ideal.es/arrecifes.htm


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHN


Fitxers relacionats