Coincidint amb la realització d’un curs d’identificació d’ocells al Museu Darder els mesos de març i abril de 2017, hem triat com a peça del mes un exemplar d’una espècie ornitològica no molt habitual a Catalunya però amb un individu de taxidèrmia molt realista en les col·leccions del Museu Darder. Es tracta d’un capó reial (Plegadis falcinellus).
Aquesta espècie, de la mateixa família que els ibis (Família Threskiornithidae), és una au migradora que recentment ha nidificat al delta de l’Ebre, i que es pot veure també als aiguamolls de l’Empordà, normalment de pas, a l’hivern. Es calcula que hi ha 324 individus madurs a Catalunya, de les aproximadament 20.000 parelles que formarien la població europea. Aquestes xifres, que poden semblar molt elevades, en realitat no són molt grans, ja que l’espècie està en declivi a Europa i per tant s’ha inclòs en diverses legislacions de protecció dels animals.
El capó reial, que és un ocell de mida mitjana-petita, es caracteritza per tenir un bonic color vermell fosc, granat, amb les ales d’un negre brillant irisat. El seu bec, com el de l’ibis, és llarg i corbat cap avall. El coll i les potes llargs són característics de moltes espècies que, com ell, viuen en zones d’aiguamolls. Els ous d’aquesta espècie són de color blau.
El nom en castellà és ben curiós (morito) i pot tenir relació amb que aquests ocells tenen la distribució més àmplia en terres africanes.
L’exemplar naturalitzat del Museu Darder és una excel·lent obra de taxidèrmia. Està dissecat amb el cap abaixat, com per anar a agafar algun dels invertebrats de què s’alimenta. La postura del cap, del coll, i com està fet tot el cos, el converteixen en un dels millor exemplars del museu. Pertany a les col·leccions donades per Francesc Darder el 1916, i hauria estat, per tant, dissecat per ell o algun dels seus ajudants.
Al Museu es conserva també un segon exemplar, en aquest cas un individu immadur, també de la Col·lecció Darder, però que, tot i haver estat ben naturalitzat, no arriba a la perfecció d’aquest.
No són gaires les espècies d’aquesta família representades al Museu Darder. A part d’aquests dos exemplars, se’n conserva un d’ibis sagrat (Threskiornis aethiopicus, Col·lecció Darder, 1916) i un becplaner rosat datat el 1850 (Platalea ajaja, Col·lecció Institut Vell de Girona, 2001).




Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org



Fitxers relacionats