El castell de Palol de Revardit s’ubica al centre del nucli antic de la població i entre els anys 2008 i 2014 va ser objecte de diversos treballs de restauració i excavació. En una d’aquestes intervencions, l’any 2009, es va trobar una moneda de 4 maravedís encunyada el 1719 per Felip V. Es tracta d’una peça de coure de 27 mm de diàmetre i un gruix de 2 mm que pesa 9’44 grams. Va ingressar al Museu Arqueològic l’any 2013 amb el número de museu MACB-964-1 i durant el curs 2016-2017 va ser restaurada pels estudiants de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Actualment no s’exposa i està guardada en una sala climatitzada dels magatzems del museu.


A l’anvers de la moneda s’hi pot llegir una inscripció en llatí que diu PHILIP V D.G. HISPAN REX, és a dir, Felip V Rei d’Espanya per la gràcia de Déu. Al centre de la moneda hi podem observar un escut coronat, on s’aprecia un castell i un lleó, emblemes de Castella. A la part inferior hi ha tres flors de lis característiques de la dinastia borbònica. L’escut està flanquejat a l’esquerra per un ratpenat i a la dreta pel símbol IIII. El ratpenat és una al·legoria de València, ciutat on va ser encunyada la peça, i el símbol IIII fa referència al valor nominal de la moneda, 4 maravedís.


Pel que fa al revers, hi ha novament una inscripció en llatí seguida de l’any d’encunyació: VTRVMQ VIRT PROTEGO 1719. La frase significa “protector de la virtut d’ambdós mons”, lema personal dels monarques espanyols. Al centre, envoltada d’un cercle, hi ha representat un lleó amb corona que subjecta una espasa i un ceptre, símbols de poder. Als peus del lleó hi ha dos globus que corresponen als dos mons, que tant es poden interpretar com el nou i el vell continent o bé com el món terrenal i espiritual.  


Els maravedís van ser una moneda espanyola medieval que tenia el seu origen en una moneda almoràvit. Les primeres encunyacions cristianes van ser fetes a Castella durant el segle XII i curiosament seguien mantenint, en un inici, la grafia àrab. Amb els Reis Catòlics van passar a ser una moneda de coure i la seva emissió es va mantenir fins el segle XIX, quan la reforma monetària feta per Isabel II els va substituir. Felip V, entre d’altres, va emetre monedes per valor d’1, 2 i 4 maravedís. A banda de la seca de València, d’on procedeix el nostre exemplar, se’n van fabricar a altres ciutats com Segòvia, Barcelona o Saragossa.

 

Alba Parlón

Oriol Montero

Adrià Sala

Ana de la Cruz

 

Estudiants de Grau en Història de la Universitat de Girona.

Curs d’arqueologia bàsica al Museu Arqueològic de Banyoles.