Aquest calvari gòtic és una peça molt poc coneguda del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), encara que, recentment, des des de fa 2 mesos, s’exposa a la vitrina 9 de la remodelada sala d’Història, entre els objectes triats per explicar la Banyoles medieval.  

És el número 78 del MACB, està fet sobre alabastre blanc, potser de la zona de Beuda, i fa 24 per 21 per 6 cm. Es tracta d’una peça rectangular, molt erosionada i trencada pel costat esquerre i per dalt. Representa, en baix relleu, a Crist a la creu, al centre de la composició, amb la Mare de Déu a l’esquerra i St. Joan a la dreta.  Va ser dut al museu per Pere Ferrés i Casademont, a través del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el dia 20 de juny de 1963.

Sembla ser que aquesta peça va restar a l’aire lliure, d’aquí la seva avançada erosió, durant molts anys, perquè estava instal·lada en un oratori que donava a la plaça del monestir de St. Esteve.

No s’han conservat a Banyoles, malauradament, massa mostres d’art medieval, originari de les seves esglésies, per la qual cosa aquest calvari gòtic pren una especial rellevància. És per això, que va ser restaurat ara fa uns anys a l’Escola de Conservació i Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i  ara  es pot tornar a exposar.