Ferran Adrià i el seu equip del Bulli Foundation ha visitat aquest divendres al migdia el banyolí Parc Neolític de la Draga/Campus UAB d’Arqueologia i les instal·lacions del Museu Arqueològic de Banyoles per a conèixer de primera mà la investigació que es realitza en relació a la cuina del neolític. L’equip de recerca de la Draga (UAB, CSIC-IMF, MAC i MACB) i Arqueolític col·labora amb El Bulli Foundation en la seva recerca sobre l’evolució de la cuina i dels processos més ancestrals de transformar els aliments. 

 

L’equip de recerca de la Draga treballa des de fa més de dues dècades en conèixer la comunitat neolítica que es va establir al costat de l’Estany de Banyoles fa un 7.350 anys. La situació en una zona amb humitat permanent, actualment coberta de forma parcial per les aigües de l’Estany de Banyoles, ha propiciat una extraordinària conservació de les restes tant orgàniques com inorgàniques. Aquest fet presenta a la Draga com un laboratori únic per a poder copsar de la forma més aproximada la vida d’un poblat del neolític. A la Draga es compta amb una molt bona representació de dades i materials que es relacionen amb l’alimentació i la cuina com per exemple recipients, batedors, cullerots, servidores de fusta i també ceràmiques de cuina, culleres d’os, molins, morters, restes d’ossos consumits, granes de cereals i lleguminoses. Segons el coodirector del parc de la Draga, Antoni Palomo, al Neolític es menjava sobretot blat, i altres cereals com ara l’ordi, també els pèsols, i el bestiar que tenien. 

 

Aquesta varietat d’evidències arqueològiques s’està estudiant des de perspectives molt diverses, fet que ha de permetre aconseguir caracteritzar el menú neolític de la Draga així com les tècniques emprades en la cuina dels primers agricultors i ramaders del nord est de la Península ibèrica.  

 

Ferran Adrià ha mostrat un gran interès en conèixer l’estat de la recerca que s’està desenvolupant  a la Draga en la seva cerca incansable sobre la cuina des dels seus orígens. Adrià ha explicat que “sabent com menjaven i el què menjaven a Banyoles fa 7.000 anys ens dóna informació, i estem investigant tota l’activitat humana relacionada amb la cuina de tota la història”. El prestigiós cuiner Ferran Adrià ha destacat que “al Neolític van començar a cuinar uns per als altres, hi havia gent que cuinava per als altres, i ajuda a entendre l’evolució de la cuina fins al dia d’avui”.